Global Trends

De boer van de toekomst

Welke nieuwe innovaties in het voedsel- en landbouwlandschap zijn goed voor boer, consument, dier én aarde?
woensdag 14 okt, 20.30
wo 14 okt, 20.30
Online via LIVECAST

De groene revolutie uit de vorige eeuw heeft veel opgeleverd voor de landbouw in Nederland, maar ook veel problemen veroorzaakt: hoge stikstofuitstoot en lage biodiversiteit, overbemesting en bodemverdichting. Het kan zo niet doorgaan, als we mens, dier én planeet willen blijven voeden. De aanstaande revolutie is een agro-ecologische. Een verkenning, van strokenteelt tot onbemande tractoren; en van agro-ecologie tot kaas zonder koeien. Hoe komen we tot een alternatieve manier van voedsel verbouwen, én consumeren?

LIVECAST

In verband met de aanbevelingen door het RIVM betreffende het coronavirus, zendt Pakhuis de Zwijger nu dagelijks online programma's uit waarbij je live en gratis kunt meekijken via de LIVECAST of zelfs mee kunt praten via de Zoom webinar. Reserveer snel en kijk/praat mee via de onderstaande gele buttons.

Praat mee via Zoom Bekijk de LIVECAST

Wat gaan we doen?

We openen de avond met filmmaker Rob van Hattum, over de ervaringen en inzichten die hij heeft opgedaan in het maken van de aflevering ‘De boer van de toekomst’. Hoe ziet hij de toekomst van boerend Nederland?

Velen zijn het eens dat het anders (en vooral duurzamer) moet met het voedselsysteem, maar over de manier zijn de meningen verdeelt: moeten we het pad volgen van de ‘technologen’ (ook wel tovenaars genoemd) of van de ‘ecologen’ (de profeten). Welk pad moeten we kiezen? Of moeten twee paden één worden om tot een oplossing te komen? Twee jaar geleden deden deze voormalig tegenpolen een poging om het landbouw- en voedsellandschap te verenigen, op zoek naar een nieuw verhaal. We gaan met hen in gesprek over de huidige stand van zaken:

  • Joris Lohman (‘profeet) raakte als politicoloog gefascineerd door de ‘wicked problems’ van het mondiale voedselsysteem. Hij richtte Food Hub op, vanuit de ambitie om de voedseltransitie te versnellen: naar een gezond en circulair voedselsysteem. Zoals hij het eerder dit jaar verwoordde: ‘Alle ingrediënten zijn er. Laten we de komende vijf jaar uittrekken voor een omwenteling waarmee we twintig jaar vooruit kunnen.’ Wat is in zijn ogen het beleid dat Nederlandse boeren weer toekomstperspectief geeft?
  • Hidde Boersma (‘tovernaar’) is een gepromoveerd moleculair bioloog en freelance wetenschapsjournalist. Hij schrijft met name over biotechnologie, landbouw en ethiek. Daarnaast is hij op dit moment bezig met het maken van een documentaire over het gebruik van genetisch gemodificeerde gewassen in ontwikkelingslanden.

Hoe ziet de toekomst er dan uit, voor boer én voor de consument. Hoe gebruiken we onze landbouwgrond, en wat voor eten staat er straks op tafel? In gesprek met een ander tovenaar-profeet tweetal:

Over de uitzending

De lockdown heeft laten zien hoe kwetsbaar ons wereldwijde voedselsysteem is. Tegelijkertijd staan boeren, natuurbeschermers en politiek lijnrecht tegenover elkaar. Nederland is als tweede landbouwexporteur van de wereld een agrarisch succesverhaal. Maar daar tegenover staat dat de bodem steeds verder uitgeput raakt en de biodiversiteit verschraalt. Waar zijn de nieuwe ideeën en technologieën te vinden die goed zijn voor zowel de boer als de natuur? Een verkenning door Nederland. Van stroken-landbouw tot onbemande tractoren, en van agro-ecologie tot kaas zonder koeien. Wat zijn de perspectieven voor de boer van de toekomst?

De Tegenlicht documentaire ‘De boer van de toekomst‘ wordt uitgezonden op zondag 11 oktober 2020 om 22.20 uur op NPO 2.

woensdag 14 okt, 20.30
Online via LIVECAST