Gesloten deuren, aangepaste openingstijden en weinig mensen op straat: veel ondernemers in Amsterdam zijn in zwaar weer terecht gekomen door de coronacrisis. En dat betekent zeker ook de lokale ondernemers, die een buurt juist haar diversiteit en levendigheid geven. Hoe lang houden deze lokale ondernemers het nog vol? En wat voor initiatieven worden er genomen om juist die boekwinkel, wijnboer, buurtcafé en lokale restaurant door de crisis heen te helpen?

  • Tim Doornewaard is sociaal ondernemer en coördinator van het initiatief Samen Vooruit, een buurtinitiatief in de Indische Buurt. Een bijzondere samenwerking tussen lokale horecaondernemers en verschillende buurtkeukens, die zich vrijwillig inzetten om meer dan 2.500 maaltijden per week te koken en bezorgen voor de mensen die het juist nú extra hard nodig hebben.
  • Laura van Beest is initiatiefnemer van BrengDang: een actie waarbij verschillende horeca gelegenheden die de deuren moesten sluiten, omgetoverd werden tot een Indonesische keuken: “We maken rendang en brengen dit tot aan je deur: BRENGDANG!”. De actie breidde uit naar verschillende steden, en alle opbrengst gaat naar de horeca ondernemers.
  • Marleen Creton is oprichter van Grow 2 Inspire, en mede-initiatiefnemer van de Bijlmerbox: een box vol Bijlmer Made-producten die lokale ondernemers in Amsterdam Zuidoost een steuntje in de rug geeft in deze corona tijden.
  • Sophia van der Kolk is één van de initiatiefnemers van Help ’n Happie. Met gebruik van donaties kookten restaurants maaltijden voor zorgprofessionals of kwetsbare doelgroepen. Om zo de zorg, kwetsbare groepen én de horeca een handje te helpen.
  • Redouan Boussaid is stadmaker en voor de Gemeente actief als omgevingsmanager en kwartiermaker Plein 40-45. In deze rol werkt hij ook veel en nauw samen met ondernemers en marktkoopmannen in Nieuw-West.

Wij Amsterdam

Door het coronavirus staat veel in de stad stil, maar niet het maatschappelijk initiatief. Heel veel Amsterdammers willen iets doen om te helpen, juist nu, en starten initiatieven tegen eenzaamheid en ongelijkheid, voor verbinding en ondersteuning. Op het platform Wij Amsterdam zijn veel van deze initiatieven verzameld, en in deze livecast reeks gaan we in gesprek met deze actieve Amsterdammers. Daarnaast nemen we met een aantal korte video pitches op (zie deze youtube lijst), waarin initiatiefnemers vertellen over hun werk.

Zo namen we bijvoorbeeld een pitch op met Marleen Creton,over haar initiatief de Bijlmerbox, een verzameling Bijlmer-made producten om lokale ondernemers in Zuidoost te ondersteunen:

DossierDemocratie en sociale innovatie
Democratisch
Dit programma is ontwikkeld door
Charley Fiedeldij Dop
ProgrammareeksWij Amsterdam

Tijdens de eerste lockdown stond het leven in de stad stil, maar niet het maatschappelijk initiatief. Heel veel Amsterdammers wilden iets doen om te helpen, en kwamen in actie.