Zelden stond er zoveel op het spel bij een race om het Witte Huis. Amerika kiest op 3 november niet alleen tussen Trump of Biden, maar ook over de democratie zelf. De afgelopen vier jaar brak president Trump de ene norm na de andere. Ondertussen schaarde de Republikeinse partij zich trouw achter hem en verhardde de vijandschap met de Democraten. De Amerikanen beslissen of ze doorgaan op deze weg of een nieuwe koers zullen varen – het is een keuze die gaat over fundamentele vraagstukken die de hele wereld aangaan: houdt de goede relatie met Europa stand? Doen de VS mee aan de aanpak van klimaatverandering? Amerika beweegt richting een kruispunt onder extreme spanning, veroorzaakt door een uit de hand gelopen coronapandemie, demonstraties en geweld op straat en twee kampen die elkaar zien als ‘de ondergang’ van Amerika.
Gesprek aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen met Casper Thomas, Rutger van der Hoeven, Jamila Aanzi en Madeleijn van den Nieuwenhuizen.
Op 28 oktober verschijnt De Groene verkiezingsspecial ‘Van wie is Amerika?’. Met diepgravende onderzoeksjournalistiek, essays en analyses blikken wij vooruit op de Amerikaanse verkiezingen.
Over de sprekers
Madeleijn van den Nieuwenhuizen werkt als rechtshistoricus en mediacriticus. Ze behaalde haar Master in politieke geschiedenis aan Columbia University in New York en werkt nu als Fulbright PhD-kandidaat aan de City University of New York (CUNY), waar ze onderzoek doet naar rechtsgeschiedenis en politieke corruptie. Op haar Instagram-account @Zeikschrift stelt Madeleijn misstanden in de Nederlandse media aan de kaak, zoals genderstereotypering, stelselmatige afwezigheid van stemmen en (klimaat-)misinformatie. Daarnaast schrijft ze stukken voor VOGUE en opiniestukken voor o.a. Parool en NRC, en werd ze door het feministische blad OPZIJ geplaatst in de top 10 meest invloedrijke mediavrouwen.
Rutger van der Hoeven is buitenlandredacteur van De Groene Amsterdammer. Hij schrijft vooral over internationale kwesties en wisselt dat af met columns, interviews en recensies. Voor hij in 2005 bij De Groene kwam, was hij vier jaar buitenlandredacteur van Trouw. Hij schreef voor De Groene en Trouw reportages uit een reeks landen, van Hawaii tot Korea. Van der Hoeven is ook docent geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en geeft onder meer les over de geschiedenis van fotografie en de Vietnamoorlog. Hij studeerde geschiedenis en politicologie in Amsterdam en Berkeley. In het verleden was hij gastredacteur bij Der Spiegel, docent bij het Centrum voor Communicatie en Journalistiek in Utrecht, fellow aan het NIAS, en gastdocent aan UCLA.
Jamila Aanzi is onafhankelijk internationaal (politiek) adviseur. Ze is voormalig vice-voorzitter van FNV Jong en Nederland’s vrouwenvertegenwoordiger voor de Verenigde Naties. Ook werkte ze mee aan verschillende PvdA campagnes, is ze alumna van onder andere de US State Department’s international visitor leadership program (IVLP), en heeft werkzaamheden in 25 landen, verspreid over vier continenten op haar naam staan. Ze monitort al zo’n vijftien jaar Nederlandse, Europese en internationale politiek, geeft trainingen en denk mee over campagnes.
Casper Thomas is sinds 2010 redacteur bij De Groene Amsterdammer. Momenteel schrijft hij vanuit standplaats Washington DC over de democratie in Amerika en elders in de wereld. In 2018 verscheen zijn boek De autoritaire verleiding. Over de opmars van de antiliberale wereldorde, gebaseerd op onderzoek en reportage in Rusland, Turkije, Hongarije, India en de VS. Verder is Casper is de samensteller van De twintig boeken die ons denken veranderden en schreef het boek Competente Rebellen. Hoe de universiteit in opstand kwam tegen het marktdenken, over de Maagdenhuisbezetting en de toekomst van de universiteit. Voordat hij redacteur werd bij De Groene werkte Casper bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, waar hij onderzoek deed naar de oorzaken van de financiële crisis.