Movies that Matter organiseert samen met Pakhuis de Zwijger vier gratis vertoningen van spraakmakende films uit de festivalselectie van Movies that Matter Festival 2020. Daarbij presenteren we bij elke film een live verdiepingsprogramma waarbij de filmmakers en aansprekende gasten aanwezig zijn. Zo bieden we deze films en de makers een online podium om in gesprek te gaan met hun publiek, nadat het festival door de coronacrisis is geannuleerd. Op deze pagina kun je van 18 t/m 20 Mei ‘Stop Filming Us’ bekijken en alvast je online plekje reserveren voor het nagesprek tijdens de LIVECAST op 19 Mei. Na je reservering krijg je de juiste instructies hoe je deze LIVECAST bij kunt wonen en zelfs via ZOOM mee kunt praten!

Het nagesprek is in het Nederlands, de film is Swahili, Frans, Nederlands en Engels gesproken en Nederlands ondertiteld.

Over Stop Filming Us

Fascinerende studie naar verschillende percepties van de Democratische Republiek Congo. Kan een westerse filmmaker iets van waarheid vangen over dit complexe, beschadigde en prachtige land? Of veroorzaken westerse ‘goede bedoelingen’ alleen maar schade en frustratie? Eerlijk en inzichtelijk, met stemmen van alle kanten.

De Nederlandse filmmaker Joris Postema gaat terug naar de stad Goma in de DRC, waar hij tien jaar eerder een documentaire maakte voor een westerse ngo. Destijds voelde het ‘als de gevaarlijkste plek op aarde’. En als hij de westerse media moet geloven, is leven in de DRC nog steeds als leven in de hel. ‘Maar als dit de hel is,’ vraagt hij zich af, ‘wat doen die mensen hier dan allemaal?’

Postema volgt drie jonge Congolese fotografen en filmmakers die allemaal hun eigen realiteit willen vastleggen van de DRC en zijn inwoners. Ondertussen worstelt Postema zelf met de vraag of hij – als westerse filmmaker – wel een eerlijk beeld kan schetsen. Hij voert fascinerende discussies met zijn Congolese crew. Is hij slechts een ‘witte helper’ die zijn geweten wil verschonen? Is er zoiets als een ‘ngo-mentaliteit’? En zo ja: hoe beïnvloedt die mentaliteit de Congolezen zelf?

Credits

  • Regisseur: Joris Postema
  • Jaar: 2020
  • Lengte: 90 minuten
  • Gesproken taal: Swahili, Frans, Nederlands, Engels
  • Ondertiteling: Nederlands

Moderator Ikenna Azuike gaat in gesprek met onder andere regisseur Joris Postema, Kiza Magendane en Angelique Mbundu over ‘de westerse blik’ op Afrika. Hoe bepalen de stereotypen uit de koloniale periode nog altijd onze blik op dit continent en haar mensen? Hoe wordt het verhaal over armoede en oorlog het enige verhaal? En kan je als westerling überhaupt een film maken over ‘de nieuwe Congolese’ beeldvorming en die recht doet aan de lokale realiteit of wordt het toch een westers verhaal?
“We don’t see things as they are, we see them as we are” (Anaïs Nin)

Over de sprekers

Joris Postema
Joris Postema (1973) maakte in 2013 zijn debuut met de documentaire FC Rwanda die in première ging op het IDFA en daarna de hele wereld over ging. Joris graaft in zijn documentaires naar verhalen die verborgen liggen onder de oppervlakte. Zijn tweede documentaire De Erfenis (Daan’s Inheritance) ging tijdens IDFA 2016 in première en draaide daarna in de bioscoop. In 2019 verscheen Vrienten & Vrienten in: Basmannen. Een ode aan het generatieconflict via een ode aan de basgitaar.

Angélique Mbundu
Angélique Mbundu is bestuurslid van Yangambi en artistiek directeur van het iAfrica Festival. Ook is ze een van de oprichters van de African Young Professional Network, een netwerkorganisatie voor ‘young professionals’ van Afrikaanse komaf in Nederland. Daarnaast werkt ze als advocaat, ondernemer en heeft haar eigen consultancy.

Kiza Magendane
Kiza Magendane (1992) is politicoloog, schrijver en strategisch beleidsadviseur die zich bezig houdt met burgerschap, identiteit, globalisering, technologie en de positie van Afrika in de wereld (geopolitiek, economie en cultuur). Hij werkt bij The Broker in Den Haag als kennismakelaar in internationale duurzame ontwikkeling en publiceert essays en reportages voor NRC, De Kanttekening en de Groene Amsterdammer. Hij geeft regelmatig commentaar voor NPO Radio1 en inhoudelijke televisieprogramma’s zoals het Filosofisch Kwintet. In de zomer van 2020 verschijnt bij Prometheus zijn langverwachte debuut (literaire non-fictie) over zijn poging om een Nederlander te worden.

Ikenna Azuike
Voormalig advocaat Ikenna Azuike heeft meer dan tien jaar ervaring als programma- en documentairemaker. Zijn meest recente reisserie ‘Planet Nigeria’ werd uitgezonden op de NPO. Daarvoor maakte en presenteerde hij ‘What’s Up Africa’ – een satirisch nieuwsprogramma in de vorm van een YouTube vlog. Het programma werd genomineerd voor een Association of International Broadcasters’ award, draaide zes seizoenen op BBC World News en bereikte meer dan 560 duizend fans op Facebook en 25 duizend abonnees op YouTube. Met zijn productiebedrijf, Jollof Rice Productions B.V., werkte hij onder andere samen met de BBC en BNNVARA. Ikenna modereert met regelmaat voor evenementen met een link naar Afrika, media, kunst en cultuur en identiteit.

Trailer

Dit programma is ontwikkeld door
ProgrammareeksMovies that Matter 2020

Movies that Matter organiseert samen met Pakhuis de Zwijger vertoningen van spraakmakende films uit de selectie van Movies that Matter. Daarbij presenteren we bij elke film een live verdiepingsprogramma met filmmakers en aansprekende gasten. Zo bieden we deze films een online podium en de makers de gelegenheid om in gesprek te gaan met hun publiek.