Loop vandaag tussen 13:00 en 16:00 uur binnen bij de workshop Cyanotypie gegeven door beeldend kunstenaar en dichter IJda Smits (IJber) en maak kennis met de kunst van het blauwdrukken. Tip: neem je eigen bloem (of een ander klein object) mee voor een persoonlijke cyanotype!

Cyanotypie, ook wel blauwdruk genoemd, is een fotografisch proces waarbij na ontwikkeling een cyaanblauwe afdruk ontstaat. Het papier wordt eerst met chemicaliën bewerkt en daarna met zonlicht belicht. Dit proces werd in 1842 ontdekt door de Engelse fotograaf John Herschel en later door Anna Atkins toegepast in de fotografie. In de workshop maak je één eigen cyanotypische afbeelding op papier, onder meer met bloemen uit postcodegebied 1064.

© IJda Smits | IJber

 

Over de kunstenaar

IJda Smits | IJBer (1947) is beeldend kunstenaar en dichter en woont en werkt in Amsterdam Nieuw-West. Sinds 1992 werkt ze als autonoom kunstenaar.

Ze noemt zichzelf een maker, een fröbelaar, omdat ze lichtheid en onbevangenheid bij het maken erg belangrijk vindt. Met, zoals zij zelf zegt, “de onbevangenheid van een kind dat iets voor het eerst doet.” Ze onderzoekt en experimenteert, schildert, etst, werkt met textiel en schrijft gedichten. Sinds drie jaar verdiept zij zich in alternatieve fotografietechnieken, zoals cyanotype en gomdruk. Deze technieken gebruikt ze voor haar textielwerken, haar nieuwste dichtbundels en als zelfstandig medium. Daarnaast werkt ze als museumgids voor het Van Eesteren Museum.

 

Met in dit programma
IJda Smits | IJBer
Beeldend kunstenaar, dichter
Jij
Meld je aan via de RESERVEER knop bovenaan de pagina!
ProgrammareeksNieuw-West in Beeld

Onder de noemer Nieuw-West in Beeld denken we na over de beeldvorming van dit Amsterdamse stadsdeel én gaan we er zelf actief mee aan de slag. Er bestaan veel beelden over Nieuw-West, positief en negatief. Het is dan ook een buurt met vele gezichten. We zien ook dat de stad constant aan het veranderen is. Wij vinden het belangrijk om hier bewust bij stil te staan en na te denken over hoe we dit stadsdeel vastleggen.