Iedereen heeft het recht om te stemmen, maar ongeveer 3 miljoen Nederlanders gebruiken dat recht niet. De verkiezingen zijn namelijk voor een flinke doelgroep niet toegankelijk. Er wordt moeilijke taal gebruikt, de debatvorm is erg snel en niet voor iedereen te volgen en het gesprek gaat zelden over toegankelijkheid. Daarom organiseert De Special Social Club een interactieve avond in het teken van de Tweede Kamer-verkiezingen, met als thema: de toegankelijke toekomst van Nederland. Het Special Social Verkiezingsgesprek maakt de verkiezingen behapbaar voor een bredere doelgroep. En het belangrijkste: jij kunt zelf met vier politieke partijen in gesprek. Zo kunnen bijvoorbeeld mensen met een mentale of fysieke beperking, mensen uit de zorg of andere organisaties en individuen die zich bezighouden met inclusie meepraten over de thema’s die voor hen centraal staan.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Over de toegankelijkheid

  • Het gesprek wordt gevoerd in begrijpelijke taal, zonder te ingewikkeld taalgebruik. We willen dat iedereen de standpunten van de kandidaten kan begrijpen en beoordelen.
  • We hebben een inclusieve gespreksvorm ontwikkeld die deelnemers aanmoedigt om op een respectvolle en opbouwende manier met elkaar in gesprek te gaan. Geen geschreeuw, geen onderbrekingen, alleen eerlijke en inhoudelijke discussies.
  • Er is ruimte voor diversiteit. We verwelkomen kandidaten met een diversiteit aan achtergronden en politieke overtuigingen. Dit geeft onze kiezers een echte keuze en weerspiegelt de diversiteit van onze samenleving.
  • We zorgen voor actieve betrokkenheid. We moedigen ons publiek aan om actief deel te nemen aan het gesprek. Iedereen krijgt de ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen.

Over de moderator

Julian Verbeek werkt als gespreksleider, columnist en eindredacteur. Hij houdt zich bezig met media, politiek en innovatie, maar altijd met een maatschappelijke invalshoek. Iedere donderdag is zijn column de Week van Verbeek te horen bij BNR Nieuwsradio, waarin hij de week doorneemt vanuit een origineel perspectief. In de gesprekken die hij leidt is hij op zoek naar oprechtheid, waarbij een serieuze en luchtige toon elkaar afwisselen. ‘Een gesprek komt pas op gang als iedereen zich prettig voelt.’

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Romy Heymans
Hoofdredacteur
Mediapartners
ProgrammareeksNederland kiest