Siba Sahabi is een Duits-Iraanse maker werkzaam vanuit Bos en Lommer. Ze maakt installaties, sculpturen, objecten en films. Door haar werk onderzoekt en reconstrueert ze de betekenis van culturele identiteit. Siba is geïnteresseerd in hoe relaties om ons heen bepalen wie we zijn als individuen in onze gemeenschap, en hoe deze ‘mal’ van onze culturele identiteit verandert wanneer we tegelijkertijd worden blootgesteld aan meerdere culturen.

Met in dit programma onder anderen

Van 30 september 2020 tot 29 oktober 2020 laat zij 3 van haar series zien in New Metropolis Nieuw-West:

Daedelus

Deze acht draagbare sculpturen zijn geïnspireerd op de Griekse mythologie van vader Daedalus en zoon Icarus. Volgens de Griekse legende probeert het duo te ontsnappen uit Kreta door middel van vleugels die Daedalus heeft gebouwd. Hij waarschuwt zijn zoon om niet te laag en niet te hoog te vliegen, zodat de vochtigheid van de zee zijn vleugels niet zou verstoppen en de hitte van de zon ze niet zou doen smelten. Maar Icarus negeert de instructies van zijn vader en vliegt te dicht bij de zon. Als zijn vleugels vernietigd worden door de hitte, valt hij in de zee en verdrinkt. Daedalus, die het voorzichtige midden houdt, overleeft de gevaarlijke ontsnapping en bereikt de veilige kust.

De mythe behoudt zijn relevantie in de 21ste eeuw, een metafoor voor de reis die vluchtelingen maken om de oceaan over te steken op zoek naar een beter leven.

De bezoekers van de expositie worden gevraagd hun eigen dromen en faalangst te delen in de expositie.

© Henri Verhoef

Nexus

Eenzaamheid neemt een bijna onzichtbare plek in onze samenleving in. Hoewel veel mensen ermee te maken hebben, blijft eerlijke discussie over deze emoties taboe. Vanuit evolutionair oogpunt zijn mensen geprogrammeerd om hun lot met anderen te verbinden. Historisch gezien was het deel uitmaken van een gemeenschap de belangrijkste levensverzekering van elk individu. Als lid van een gemeenschap vocht je samen tegen gevaren, van vijanden tot hongersnoden. Uit uw gemeenschap verwijderd worden, betekende vaak een doodvonnis.

Niet veel van ons voelen zich echter op hun gemak bij het uiten van dergelijke gevoelens. Om ze te bespreken, is kwetsbaar zijn. Wie vertrouw je genoeg om toe te geven dat je je (soms) eenzaam voelt?

© Henri Verhoef

 

Architectura

Met haar nieuwe werk, een serie van vijf architectonische sculpturen, reflecteert Siba op de term ‘thuis’. Ze stelt de vragen als: wat valt er onder de term ‘thuis’? Is het jouw huis? Of is het ook jouw buurt, stad of land? En wat betekent ‘thuis’ als u niet kunt terugkeren naar de plaats waar u vandaan kwam?

De abstracte sculpturen worden gelanceerd in New Metropolis Nieuw-West. Bezoekers worden aangemoedigd om hun definitie van ‘thuis’ uit te drukken en te delen via handgeschreven notities die op de expo-panelen worden weergegeven.

© Henri Verhoef