De stad is een enorme verzameling van verhalen. Verhalen uit en over het verleden, het heden en door grote verbeeldingskracht ook van en over morgen. Op deze derde dag van onze seizoensopening bieden we het podium aan creatieve uitingen en mooie verhalen. Met storytelling, maar ook gesprekken over wat ervoor nodig is om de ruimte te bieden en waarde toe te kennen aan ieders verhaal. We gaan het ook hebben over het belang van rafelranden, broedplaatsen, festivalterreinen en de rijke nachtcultuur waar geëxperimenteerd kan worden. Precies die plekken waar verhalen bedacht, ontwikkeld en verteld kunnen worden.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

PROGRAMMA

Onze eerste gast van de avond is wethouder Touria Meliani, die eind juni de Amsterdamse Nachtvisie presenteerde, op het moment dat Covid-19 de stad nog steeds in zijn greep had. Wat opvalt uit de nachtvisie is de blijk van waardering voor de nachtcultuur en de intentie voor het versterken en ondersteunen ervan als levend cultureel erfgoed. Ook richt de wethouder zich met het toekomstig beleid op de verbinding tussen kunst en cultuur overdag en ’s nachts.

Deze avond besteden we aandacht aan hoe de nachtleven van Amsterdam na Corona weer tot leven gaat komen, welke rol de broedplaatsen daarbij spelen en op welke manier de Amsterdamse festivals hun wederopstanding gaan vormgeven. Er wordt afgesloten met optredens van verschillende spoken word-artiesten.

NACHTCULTUUR

Wat zijn de plannen voor de heropening van de nacht in de stad? En hoe kan de gemeente daarbij ondersteunen?

Ramon de Lima is voorzitter van Stichting N8BM A’DAM en huidig Nachtburgemeester. Stichting N8BM A’DAM is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor een levendig, divers en inclusief nachtleven. De nachtburgemeester is een actieve gesprekspartner voor alle deelnemers aan de nacht, waaronder de gemeente, ondernemers en bewoners.

Amber ‘Ambiance’ Vineyard is de ‘moeder’ van ‘House of Vineyard’, de naam waaronder ze in 2013 haar eerste bal organiseerde. In 2015 richtte ze het huis op, het eerste Nederlandse ballroom house. Een huis is als een uitverkoren gezin voor mensen uit de balzaal gemeenschap. Amber en father Elly Vineyard maken hun eerste stappen tot het realiseren van een fysieke plek in de toekomst.

Passie voor de horeca is hem met de paplepel ingegoten, eerder werkte Danny Lee al in de zaak van ouders (opgericht in 1991) en later in grote horecazaken in Londen en Hong Kong. Inmiddels is hij mede-oprichter en -eigenaar van; Chin Chin club, Chin Chin Festival, LoveleeAMS , Hula Hula Amsterdam en sinds kort is een FEBO filiaal toegevoegd aan de lijst.

 

BROEDPLAATSEN EN RAFELRANDEN

Hoe versterken we in Amsterdam de vrije ruimte, de voedingsbodem voor experiment en innovatie in de kunsten? En op welke manier gaat het broedplaatsenbeleid daarbij een rol spelen?

Zafer Yurdakul is oprichter en directeur van Podium Mozaïek; internationaal cultuurpodium en tevens broedplaats aan de Bos en Lommerweg in Amsterdam West. Sinds begin 2019 geeft hij ook leiding aan Urban Resort, een ontwikkelaar en exploitant van broedplaatsen in Amsterdam.

 

Simon van Dommelen is Maatschappelijk en cultureel ondernemer, initiatiefnemer en adviseur. Hij is de oprichter en directeur van LOLA (Stichting Leegstand Oplossers Amsterdam een leegstandsbeheerder die ruimte biedt aan maatschappelijk initiatief, startende ondernemers, kunstenaars en ander creatief talent.

 

Curator Petra Heck werkt bij Stichting NDSM-werf met locatie-specifieke hedendaagse kunst die inspeelt op publieke noties en waarden en sociale duurzaamheid in reactie op stedelijke ontwikkeling.

FESTIVALS

Hoe komen de Amsterdamse festivals na twee jaar vanwege Corona te zijn afgelast volgend jaar weer terug?

Arend Wortmann is mede-oprichter van vunzige deuntjes. Tien jaar geleden startte het met een reeks aan clubavonden, wat uitgroeide tot een meerdaags (muziek)festival en een partnership met ID&T.

Wiecher Troost is mede-oprichter en organisator van Appelsap, het Amsterdamse festival wat in 2000 is opgericht. Ooit begonnen als blockjam in het Oosterpark om de HipHop-cultuur in Amsterdam te representeren, een tijd dat HipHop nog niche was. Inmiddels is zowel het festival als de HipHop-cultuur niet weer weg te denken uit de hoofdstad Ondanks de groei blijft de intentie hetzelfde: om HipHop-cultuur en haar diverse sub-stromingen een plek te bieden en te promoten.

SPOKEN WORD

Hoe kunnen we in Amsterdam meer ruimte bieden en waarde toekennen aan ieders verhaal?

Priscilla Vaudelle is theatermaker en medeoprichter van Lost Project, een makerscollectief dat diverse projecten en programma’s bedenkt en produceert rondom maatschappelijke thema’s voor een nieuw en gemêleerd publiek. In haar werk geeft Priscilla zichtbaarheid aan mensen en verhalen die doorgaans geen podium vinden.

Süheyla Yalçin is schrijver en maker onderdeel van het team Fufu en Dadels. Het crossmediale platform Nederturk is ontstaan uit de behoefte om meer in gesprek te gaan met ‘Neder-Turken’, een haar eigen identiteit te vinden.”

 

Dit programma wordt gemodereerd door:
DossierNieuw Amsterdam Manifest
ProgrammareeksSeizoensopening Nieuw Amsterdam