Vijftien jaar geleden opende Pakhuis de Zwijger haar deuren aan de Piet Heinkade in Amsterdam-Oost. Het voormalige vriespakhuis en kraakpand is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een uniek platform met dagelijkse programma’s over de stad en het land van morgen én van de creatieve industrie. Een ontmoetingsplek voor progressieve denkers en doeners en een veilig huis voor de noodzakelijke dialoog over urgente maatschappelijke opgaven.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

We blikken deze seizoensopening samen met stadmakers, eerdere sprekers, partners, overige Amsterdammers, en ons eigen team terug op wat we in de afgelopen 15 jaar voor de stad en haar bewoners hebben mogen betekenen. Aan de hand van het Nieuw Amsterdam Manifest (met daarin onze 10 ambities) en het in ontwikkeling zijnde Nieuw Amsterdam Akkoord 2022 – 2030 kijken we ook vooruit naar de periode die nog komen gaat. Met daarin nog meer de focus op een duurzame, inclusieve, gezonde, rechtvaardige en veilige stad van, voor en door iedereen!

PROGRAMMA
We trappen het programma af met een terugblik op de afgelopen 15 jaar Pakhuis de Zwijger samen met de directeur van Pakhuis de Zwijger: Egbert Fransen. Daarna zullen we vooral vooruit kijken naar wat ons dit jaar te wachten staat, met veel aandacht voor het Nieuw Amsterdam Akkoord 2022 – 2030.

We zullen met verschillende gasten in gesprek gaan over onder andere de volgende onderwerpen:

DE GROENE EN KLIMAATBESTENDIGE STAD
Hoe brengen we stad en natuur met elkaar in balans? Specifiek in een tijd dat er meer zal worden gebouwd, de CO2-uitstoot radicaal teruggebracht moet worden en er een noodzaak is om meer klimaatadaptieve ingrepen te realiseren.

Met: Winy Maas (MVRDV), Sacha Stolp (Gemeente Amsterdam) en Reinder Bakker (Overtreders W).

DE BLOEIENDE EN CIRCULAIRE STAD
Hoe zorgen we voor een bloeiende stad die niet over de grenzen van mens en planeet heen gaat?

Met: Kees Klomp (Thrive/Hogeschool Rotterdam), Faiza Oulahsen (Greenpeace), Louise Vet (Wageningen Universiteit) en Nine de Pater (Milieudefensie).

DE RECHTVAARDIGE EN INCLUSIEVE STAD
Hoe zorgen we ervoor dat de stad een plek wordt voor mensen van allerlei verschillende achtergronden, die gelijke kansen krijgen? Ongeacht huidskleur, geaardheid, genderidentiteit, klasse en opleiding?

Met: Dionne Abdoelhafiezkhan (IZI Solutions), Munish Ramlal (Ombudsman Metropoolregio Amsterdam), Maureen Hubbard (Stichting Caribic) en Designing Cities for All – fellows Lyongo Juliana (OZ Architects) en Galit Ariel (Future Memory Ic.).

Los van deze inhoudelijke gesprekken wordt dit openingsprogramma uiteraard omlijst met mooie muziek en inspirerende verhalen en voordrachten.

Met: Dina Kabba, Jennifer Muntslag, Gerswhin Benevacia, Jefferson Yaw Frempong-Manson, Freek van Weerd en Kymmora Vrede.

DossierNieuw Amsterdam Manifest
ProgrammareeksSeizoensopening Nieuw Amsterdam