Kinderboeken over de slavernij voor het jonge kind (onder 10 jaar) zijn er in het Nederlandstalig gebied nog weinig. Schrijver Henna Goudzand Nahar en illustrator Hedy Tjin gingen daarom aan de slag en maakten Op de rug van Bigi Kayman. Op deze avond presenteren zij allereerst hun nieuwe boek en vertellen over het maakproces.

Na de presentatie gaan we met een panel aan sprekers én met de zaal in gesprek over de vraag wie en wat mag en moet bepalen hoe boeken (fictie en schoolboek) voor de jeugd eruit zien. Wat moet de plaats zijn van een boek als Op de rug van Bigi Kayman in het onderwijs? Hoe divers is nu het boekenaanbod voor de jeugd? Wat verstaan we überhaupt onder divers en inclusief? Naar wie laten we in dit kader onze oren hangen? Ook onderwerpen als beeldmateriaal, toe-eigening, en lobbies op educatieve uitgeverijen om bijvoorbeeld de bikini uit schoolboeken te laten komen aan bod.

Kom op tijd en geniet nog van een drankje in ons café voor de start van het programma. Vanaf 19.15 is Op de rug van Bigi Kayman verkrijgbaar in het café.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.
 • Henna Goudzand Nahar schrijft boeken voor kinderen en volwassenen, beheert Sharna.nl, en verzorgt workshops literatuur voor kinderen en volwassenen.
 • Hedy Tjin is een illustrator en beeldend kunstenaar. Ze staat bekend om diverse uitdrukkingen zoals muurschilderingen, textielprints en illustraties voor diverse dagbladen.
 • Aspha Bijnaar is onderzoeker, schrijver, spreker, conceptbedenker en –ontwikkelaar, en directeur van EducatieStudio en van Musea Bekennen Kleur.
 • Gundy van Dijk is gespecialiseerd in museum educatie. Naast haar werk bij het Van Gogh Museum heeft Gundy haar eigen bedrijf Thinking Education en is zij actief in verschillende besturen zoals de Museum Plus Bus en Stichting Stil Verleden.
 • Judi Mesman is hoogleraar diversiteit in opvoeding en ontwikkeling aan de Universiteit Leiden en doet onder andere onderzoek naar representatie en stereotypering in school- en kinderboeken.
 • Joan Windzak is psycholoog en eigenaar EduCulture, de kinderboekenwinkel voor diverse en inclusieve boeken.
 • Wendy Wilbers is kinder- en jeugdboekenuitgever van Querido. Ze gelooft in het belang van een breed aanbod van kinderboeken en de kracht van verwondering.
 • Philip Hopman illustreerde meer dan 250 kinderboeken voordat hij, samen met Ted van Lieshout, begon aan de serie over Boer Boris, waarvan inmiddels een half miljoen exemplaren verkocht zijn.
 • Chee-Han Kartosen-Wong werkt als editor spreekt zich uit als activist tegen Aziatisch racisme in Nederland. Samen met haar man Reza Kartosen-Wong maakte ze de kinderboeken Waar is mijn Noedelsoep? en Gebakken rijst met van alles en nog wat!!!.
 • Brian Elstak is beeldend kunstenaar, illustrator, schilder, kinderboek schrijver (o.a. Tori) en connector tussen verschillende creatieven en verhalenvertellers. Hij is ook onderdeel van kunstcollectief Lowrey Foley McClane (LFMC).
 • Gerson Main speelde jarenlang in verscheidene bekende bands (o.a. Dio, Akwasi, Typhoon en Sarah Jane) tot hij erachter kwam dat hij op zijn allerbest was als hij zelf knutselde met akkoorden en woorden. Op dit moment is hij bezig met z’n tweede studioalbum en een dichtbundel die volgend jaar uitkomen. Gerson sluit de avond af met een eigen interpretatie van het bekende kinderliedje Bigi Kaaiman.

Boekpresentatie: Op de rug van Bigi Kayman

Op de rug van Bigi Kayman is een uniek voorleesverhaal over de slavernij. Kofi en Afi moeten de hele dag werken. Ze zijn net als hun ouders tot slaaf gemaakt. Als ze op een dag horen dat hun vader misschien verkocht zal worden, besluiten ze te vluchten. Net wanneer ze de moed verliezen, zien ze plots een grote kaaiman… Het verhaal van Kofi en Afi is geinspireerd op het leven van de Brooskampers, die als slaven in Suriname leefden en zich vrij maakten door te vluchten naar een moerasgebied tussen de Surinamerivier en de Boven-Commewijne. Volgens de legende droeg een enorme kaaiman met gras op zijn rug de eerste Brooskampers naar de overkant. Op de rug van Bigi Kayman is vanaf 2 november te koop en te bestellen. Deze avond kunnen er ter plekke exemplaren gekocht worden!