Aanleiding voor dit gesprek is het onlangs verschenen kinderboek “bedtijdverhalen voor rebelse meisjes” uitgeven door Rose Stories en het onderzoek van stichting lezen “Jeugdliteratuur door de lens van etnisch-culturele diversiteit”. Tijdens deze avond delen o.a. Neske Beks, Joan Windzak, Tieka Masfar, Loulou Drinkwaard en Anne Mpaulo hun verhalen over inclusieve kinderboeken.
ROSE Stories zet zich in voor meer gelijkheid en diversiteit in de samenleving door podium te geven aan verhalen en mensen die vaak nog onderbelicht worden waarbij kinderen en vrouwen met een bi-culturele achtergrond centraal staan.
Joan Windzak is eigenaar van de kinderboekenwinkel EduCulture in Amsterdam Oost. Hier heeft zij een groot assortiment aan cultureel diverse en inclusieve kinderboeken op de plank liggen. Volgens Joan fungeren boeken als spiegels zodat kinderen zichzelf kunnen herkennen én ramen zodat zij een kijkje krijgen in de wereld van een ander. Haar passie voor boeken en haar kennis als ontwikkelingspsycholoog, manager in de kinderopvang en haar ervaring als beleidsmedewerker onderwijsinhoud in het basisonderwijs wierpen vruchten af. In 2004 won zijn een prijs voor haar idee De straat van 1000 Culturen, een kinderboeken en verhalenfestival in de open ruimte in Amsterdam Zuidoost en won zij2019 de &Award Persoonsprijs, een initiatief van de Code Diversiteit & Inclusie.
Neske Beks is interdisciplinair kunstenaar met een achtergrond in theater en spokenword.
Sinds 2006 werkte ze vooral als schrijver en filmmaker. Met haar werk wil Nekse mensen verbinden en stem geven aan onderdrukte groepen. Dekolonisatie en diversiteit en inclusiviteit zijn terugkerende onderwerpen. Als oprichter van Aplhabet Street, een gilde voor zwarte (beeld)taalkundingen & Tank een redactie-/denktank van kleur zet zij zich in voor een divers en inclusief beeld in de Nederlandse literatuur. In 2020 schreef Neske in samenwerking met ROSE stories het kinderboek Sala & Monk.
In de zomer van 2020 richtte D’avellonne van Dijk en Loulou Drinkwaard Uitgeverij Wilde Haren op, de uitgeverij van boeken met illustraties die de samenleving in al haar diversiteit weerspiegelen. Door hun eigen ervaringen vanuit hun kindertijd en als illustrator en leraar Nederlands besloten D’avellone en Loulou dat het tijd was betere representatie in de kinderboeken wereld. Inclusiviteit, zichtbaarheid en diversiteit de norm zijn bij Uitgeverij Wilde Haren.