De begane grond (plint) van gebouwen wordt vaak ingevuld door verschillende ondernemers. Ze worden apart per unit verhuurd of verkocht zonder dat er is nagedacht over de samenhang tussen de ondernemers en hoe dit bijdraagt aan de omgeving en het gebouw. Het goed inrichten van deze stad op ooghoogte zorgt voor een gastvrij, veilig en levendig gevoel op straat. Tijdens dit programma onderzoeken we met elkaar welke alternatieve organisatie- en financieringsmodellen er zijn zodat een groep ondernemers, in dit geval ondernemers die werkzaam zijn in de duurzame c.q. natuurinclusieve sector, zich in staat kunnen stellen om gezamenlijk eigenaarschap te nemen over de stad op ooghoogte. Waarom is een dergelijke gezamenlijke aanpak gewenst? Op welke manier kunnen ondernemers zich het best verenigen? Wat voor ondernemers zijn geschikt om hieraan deel te nemen, bij welke partij ligt het eigenaarschap van deze samenwerking en wat voor fysieke ruimtes zijn daarvoor nodig? Tijdens dit programma gaan we in gesprek met ondernemers en experts over hoe we samen een plint kunnen invullen.

Over de sprekers

Sijme van Jaarsveld is mixed-use ontwikkelaar bij AM Gebiedsontwikkeling. Mixed-use development houdt in dat verschillende functies, zoals wonen, werken en recreatie, worden geïntegreerd in één gebied of complex, waardoor een dynamische en efficiënte gemeenschapsruimte ontstaat die sociale interactie bevordert. Na 10 jaar professioneel volleybal te spelen heeft Sijme zich gestort als business ontwikkelaar en architect bij Slangen + Koenis Architecten. Waarna hij concept- en projectontwikkelaar bij bigfriendlygiants was, gevolgd door commercieel ontwikkelaar bij Student Hotel. Genoeg kennis om iets te komen vertellen over ontwikkelen in de plint van een gebouw.

Aart Cooiman heeft meer dan 7 jaar ervaring bij Rabobank REF als senior specialist in Bouw & Vastgoed en Woningcorporaties. Binnen de afdeling Real Estate Finance biedt hij advies en ondersteuning aan relatiemanagers over diverse vraagstukken van zowel klanten als prospects. Zijn expertise omvat financieringen voor grond, projecten, bouw en beleggingen in zowel verhuur- als verkoopvastgoed. Daarnaast speelt hij een belangrijke rol als sectorspecialist op het gebied van woningcorporaties en blijft hij nauw betrokken bij ontwikkelingen in de woningmarkt. In zijn rol als financier draagt Aart Cooiman deze avond bij aan het gesprek.

Theo Stauttener is partner van Stadskwadranten BV, een adviesbureau opgericht in 2011, gericht op locatieontwikkelingen. Hier werken 25 specialisten voor verscheidene organisaties aan grond- en vastgoedontwikkeling. In 2002 begon Theo met City Beautiful, dat uiteindelijk in 2010 is gefuseerd met Stadsinzicht. Doormiddel van Theo’s expertise op grondexploitatie kan hij vanuit die rol bijdrage aan het gesprek van de avond.

Sietske Knüppe is senior relatiemanager van Kunst & Cultuur bij de Triodosbank. De Triodosbank is een van de duurzaamste banken ter wereld. De Kunst & Cultuur afdeling van de Triodosbank investeert in cultureel (duurzaam) vastgoed, inventaris & inrichting en verduurzaming van je pand. Sietske Knüppe start en onderhoudt de relatie tussen de klant en de bank. Vanuit haar ervaring in het bankwezen en haar diepgaande betrokkenheid bij kunst en cultuur afdeling, kan Sietske Knüppe een brug te slaan tussen financiële duurzaamheid en culturele impact deze avond.

Fennie Lansbergen is oprichter van Oogst, een platform waar natuur inclusieve boeren hun producten kunnen aanbieden. Zo’n 25 lokale boeren bieden hun producten aan in de winkels van Oogst in Leiden, Haarlem en Woerden. Doormiddel van een app en een onbemande winkel, kunnen klanten gemakkelijk hun boodschappen doen. Dit type initiatief is een perfect voorbeeld van hoe je samen groen kan ondernemen. Fennie Lansbergen gaat vanuit de rol van duurzame ondernemer meer vertellen over Oogst deze avond.

ProgrammareeksGebiedsontwikkeling

De druk op steden neemt de komende jaren geweldig toe, met diverse transities in het vooruitzicht. Niet alleen de grote steden, maar ook dorpen en regio’s veranderen sterk. Onder andere het aantal inwoners groeit of krimpt met maatschappelijke uitdagingen als gevolg. De eisen op het gebied van energie, water, technologie, voedselvoorziening en mobiliteit worden daarnaast alsmaar hoger. Gebiedsontwikkeling vormt passende oplossingen voor die uitdagingen van nu en morgen. Deze integrale planningsmethodiek houdt rekening met leefbaarheid, economische, ecologische, technologische en maatschappelijke uitdagingen van gebieden. Wat maakt een gebiedsontwikkeling veerkrachtig? Hoe ontwikkelen we aantrekkelijke woon- en werkgebieden die in staat zijn (mee) te veranderen? Hoe vergroten we de economische, ecologische, maatschappelijke en ruimtelijke veerkracht van steden en wat is daarvoor nodig? In deze programmareeks gaan we hierover in gesprek.