Amsterdam staat voor een grote woningopgave, wat blijkt uit de ambitieuze plannen voor de Amsterdamse Minervahaven. De gemeente wil hier 11.620 woningen realiseren op anderhalve vierkante kilometer, wat leidt tot een dichtheid vergelijkbaar met die van New York. Voor wie vreest dat dit resulteert in een slaapstad vol gestapelde woonblokken: wees gerust, er wordt ook ruimte gereserveerd voor maatschappelijke voorzieningen. Maar hoe zorgen we ervoor dat deze voorzieningen écht aansluiten bij de behoeften van bewoners? Tijdens deze bijeenkomst onderzoeken we deze vraag aan de hand van een casestudy: de Minervahaven. Experts delen hun visie op de invulling van maatschappelijke voorzieningen in dit gebied, waarmee we een perspectief bieden voor de rest van de stad.
Adriaan Geuze richtte in 1987 West8 op, met vestigingen in Rotterdam, Noord-Amerika en Brussel. In de afgelopen 35 jaar bouwde hij een breed en veelzijdig oeuvre op, waarvoor hij meerdere nationale en internationale onderscheidingen ontving. Sinds 2022 is hij tevens hoogleraar Landschapsarchitectuur aan de TU Delft.
Arne Lijbers is sinds 2012 partner bij Mecanoo, vestiging Delft. Hij vertaalt complexe ontwerpopgaven naar heldere en inspirerende ontwerpen. Met projecten zoals de New York Public Library, de LocHal in Tilburg en het interieurontwerp voor de ‘Train of the Future’ creëert hij vernieuwende leef-, werk- en leeromgevingen.
Daan Zandbelt is partner bij De Zwarte Hond, vestiging Rotterdam. Hij werkt aan complexe stedelijke projecten, variërend van regionale structuurvisies tot gedetailleerde stedenbouwkundige en architectonische interventies. Sinds 2023 is hij bouwmeester bij gebiedsontwikkelaar AM. Daarvoor was hij Rijksadviseur.
Frans de Witte is sinds 1996 partner bij MVRDV en leidt als directeur van de Americas studio projecten in Nederland, Noord- en Zuid-Amerika. Hij realiseerde diverse toonaangevende MVRDV-projecten, waaronder Silodam en Matrix ONE in Amsterdam en The Modernist in Rotterdam.
Zeeburgereiland, ooit een veelbelovend stadsontwikkelingsproject, wordt nu door bewoners en critici bestempeld als een "intens saaie" woonwijk, een "toendra met 5000 huizen". De wijk kampt met een gebrek aan levendigheid en voorzieningen, waardoor het voor velen aan aantrekkingskracht ontbreekt. De geplande transformatie van drie oude silo's tot een bruisend centrum biedt hoop op verbetering, maar de vraag blijft of dit voldoende is om het tij te keren.
Huisartsen in Nederland kampen met een ernstig tekort aan geschikte praktijkruimtes. Het gevolg? Noodoplossingen zoals het openen van een praktijk in hotelkamers. Huisarts Martijn van der Weijden ontvangt noodgedwongen patiënten op de twaalfde verdieping van een hotel in Amsterdam. “Als dit niet wordt geregeld, hebben duizenden patiënten straks geen arts,” waarschuwt Van der Weijden.
Gemeenten staan voor een uitdaging: hoe zorg je ervoor dat maatschappelijke voorzieningen niet alleen beschikbaar zijn, maar ook op de juiste plek staan en aansluiten bij de behoeften van bewoners? In nieuwe Amsterdamse gebieden dienen de referentienormen als richtlijnen maar andere gemeenten zijn terughoudend in het opstellen van referentienormen. Er zijn bijvoorbeeld zorgen over de rechten die mogelijk ontleend worden aan de normen. Terwijl ze door de gemeente bedoeld zijn als ijk- en startpunt van een goed gesprek.
Sigrid van Essel – Davos, 1967. Al geruime tijd legt Sigrid van Essel de Amsterdamse stadsontwikkelingen vast. Haar fascinatie voor het uitgestrekte Nederlandse landschap wordt gevoed door het krachtige contrast met haar geboorteland, Zwitserland. Door landschappen op veelzijdige en vernieuwende manieren te verbeelden, onthult zij niet alleen hun schoonheid, maar ook hun kwetsbaarheid en de sporen van menselijke invloed, hierin. Haar werk roept urgente maatschappelijke vragen op en nodigt uit tot diepgaande reflectie over onze gebouwde omgeving. Ontdek meer via: https://sigridvanessel.nl