Ruigoord, een dorpje onder de rook van Amsterdam, werd in de jaren 70 gekraakt door kunstenaars. Vijftig jaar later is het de oudste culturele vrijplaats van Nederland; een toevluchtsoord voor kunstenaars, dromers en vrijdenkers, als een oase van verwondering ingeklemd door de haven en industrie. Wanneer ze hun 50-jarig bestaan willen vieren hangt de Amsterdamse energietransitie als een zwarte schaduw over het dorp; de nabijgelegen olietanks gaan gebruikt worden voor opslag voor groene waterstof waardoor Ruigoord in de gevarenzone komt te liggen. In Ruigoord- Een Kosmisch Lek portretteert regisseur Peter Wingender de kleurrijke bewoners van een magische plek die opnieuw moet vechten voor haar voortbestaan.

Moderator Eva Koreman gaat in gesprek met Wethouder Van Buren (o.a. Financien en Haven), Ruigoorders Ruben Lodeizen en Masja Ottenheim Plomp, en dr. politieke antropologie Anne de Jong, over de macht van tegenkracht. Want wat betekent deze plek nu eigenlijk voor een stad als Amsterdam, afgezet tegen economische groei vs brede welvaart. Is de strijd van economie vs ecologie nu gestreden?

 

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers

Masja Ottenheim Plomp heeft meer dan 25 jaar ervaring in het opzetten, opereren en leven in community. Masja is een ervaringsdeskundige op dit vlak. Individualisme is niet haar ding, balans herstel tussen het vrouwelijke en mannelijke en mens en natuur wel. Ze zet projecten en programma’s op waarbij er ruimte komt voor samen maken en met elkaar toe werken naar een uitspatting. Ze houdt van de combinatie van lichtvoetigheid en diepgang. Masja is de weduwe van Hans Plomp (medeoprichter Ruigoord) en zet met een heel team het gedachtegoed van deze vrij plaats voort. Ze is een bruggenbouwer met oog voor detail en weet impact te creëren die verder reikt.

Ruben Lodeizen is een Nederlandse kunstenaar en creative director, woonachtig in Amsterdam. Sinds 2013 is hij bestuurslid van Stichting Landjuweel, waar hij momenteel de rol van voorzitter vervult. Deze stichting is verantwoordelijk voor de culturele exploitatie en evenementen in het kunstenaarsdorp Ruigoord, nabij Amsterdam. Daarnaast is Lodeizen bestuurslid van Stichting 100 jaar Ruigoord, die zich richt op de lange termijn visie en strategie voor het dorp. Zijn betrokkenheid bij Ruigoord benadrukt zijn toewijding aan het bevorderen van kunst en cultuur in deze unieke gemeenschap.
Van china tot amerika en van australie tot Uruguay.

Hester van Buren is sinds 2022 wethouder in Amsterdam namens de PvdA, met een brede portefeuille: Financiën, Personeel en Organisatie, Coördinatie Bedrijfsvoering, Coördinatie Inkoop, Dienstverlening, Lucht- en Zeehaven en Afval en Reiniging. Voordat ze toetrad tot het stadsbestuur, was ze jarenlang actief in de woningcorporatiesector, onder andere als bestuursvoorzitter van Rochdale. Haar loopbaan weerspiegelt een sterke betrokkenheid bij stedelijke ontwikkeling en maatschappelijke vraagstukken. Amsterdam speelt een centrale rol in haar werk en leven; ze verhuisde op jonge leeftijd vanuit Friesland naar de stad en zet zich nu in voor een inclusieve en eerlijke gemeente.

Dr. Anne de Jong is universitair hoofddocent politieke antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de fascinerende wisselwerking tussen macht en verzet binnen gewapende conflicten. Door de nadruk te leggen op alledaagse en onderdrukte ervaringen, stelt De Jong dat macht altijd relationeel, betwist, normatief en voortdurend in verandering is, en dat verzet daarom geen afzonderlijk fenomeen is, maar een integraal onderdeel van alle machtsrelaties.

Stills uit “Ruigoord – een kosmisch lek”

 

In samenwerking met
SMARTHOUSE
Creative Impact Studio
Michelle Bergwijn
Producent
De moderator van dit programma is
Eva Koreman
Presentator en moderator