Tijdens Uncovering Creatives coveren we de verhalen van creatieve frontrunners. Onder leiding van onze moderator Jennifer Muntslag gaan we met onze gasten een uur lang in gesprek over makerschap, ondernemerschap, (creatieve) identiteit, en maatschappelijke thema’s.

Anne-Fay bracht in 2019 haar debuut EP Onyx & Ivory uit en verkocht gelijk de kleine zaal van Paradiso uit met haar live show. Als vocaliste van van ZO! Gospel Choir werkte Anne-Fay samen met artiesten als Kamasi Washington en Oleta Adams, en als frontvrouw van Cookachoo stond ze op o.a. Lowlands, Eurosonic/Noorderslag, Oerol en Mysteryland. Voor haar nieuwste album REASPORA reisde ze samen met haar broer Felix de diaspora van haar familie af langs Aruba, Curaçao, Suriname en Ghana om muziek te maken over haar roots. Een fysieke en mentale reis die sterk beïnvloed is door de transatlantische slavenhandel. Anne-Fay is een gemixte vrouw met een witte huid en een zwarte moeder. Hoe verhoud je je tot de huidige maatschappij, culturele toe-eigening en het koloniale verleden van Nederland als je zwarte roots hebt maar ook wit privilege? Covid-19 zorgde ervoor dat de REASPORA festival tour werd doorgeschoven naar 2021, maar op 1 oktober lukte het toch twee liveshows te spelen in de grote zaal van de Melkweg. Het album REASPORA verschijnt 29 januari 2021.

Lara Nuberg is een echte ‘slashie‘: ze is schrijver, produceert, is radiomaker, produceert, maakt audioverhalen, presenteert, geeft advies, spreekt én publiceert blogs op de website Gewoon een Indische Meisje. Haar projecten hebben één ding gemeen: ze gaan over koloniale geschiedenis en identiteit. In januari 2020 verscheen haar boek The Journey of Belonging: a herstory between time and space, dat ze schreef met de Indonesische schrijver Lala Bohang. In het boek gaan de twee vrouwen samen op zoek naar datgene wat hen bindt. Zijn hun levens door 350 jaar Nederlandse aanwezigheid in de Indonesische archipel onlosmakelijk aan elkaar verbonden? Ook ging ze op onderzoek uit in haar eigen familie. Dat verwerkte ze in haar radiodocumentaire Wat ervan overbleef, een zoektocht naar de toekomst van de herinnering aan Indië. Hoe kijkt een nieuwe generatie – met roots in voormalig Nederlands-Indië – aan tegen tempo doeloe, Indisch erfgoed, de eigen identiteit en het moderne Indonesië? Inmiddels werkt ze aan een roman over het leven van haar Indische oma.

 

Dit programma is ontwikkeld door
Dymphie Braun
Programmamaker Creatieve Industrie & Head of Programme Designing Cities for All
ProgrammareeksUncovering Creatives

Wie zijn de frontrunners die hun stempel drukken op de creatieve scene van Amsterdam en omstreken?