Binnen de biculturele LHBTQI+ gemeenschappen kunnen privileges een complexe rol spelen in de zoektocht naar gelijkheid en rechtvaardigheid. Privileges binnen deze gemeenschappen kunnen voortkomen uit factoren zoals etniciteit, culturele achtergrond, sociaal-economische status en toegang tot opleiding. Het is van groot belang om deze privileges te herkennen en effectief in te zetten om de situatie van anderen binnen de gemeenschap structureel te verbeteren. Het benutten van privileges voor structurele verbetering vereist empathie en open communicatie, en het aanpakken van culturele normen en discriminatie. Het begrip van deze dynamiek draagt bij aan een gemeenschap waarin iedereen wordt gehoord en gerespecteerd.
Deze avond gaan de sprekers dieper in op dit thema en reflecteren ze vanuit hun persoonlijke ervaringen. Tijdens het nagesprek is er ruimte om vragen te stellen en om eigen ervaringen te delen. Welke inzichten kunnen we opdoen vanuit diverse perspectieven binnen onze gemeenschap? Hoe kunnen we samenwerken om privileges om te zetten in kansen voor allen? Wat kunnen individuen met privileges doen om tastbare veranderingen te bewerkstelligen?
Over deze programmareeks
Nieuw-West is een super divers stadsdeel. Hoe kunnen wij samen dit stadsdeel nog inclusiever maken? Met Stichting Prisma Groep, een stichting voor biculturele en/of islamitische LHBTQI+ personen, hosten we deze programmareeks over inclusiviteit, veiligheid, racisme en intersectionaliteit in Nieuw-West.
Tijdens het programma
Wij willen ons tijdens deze bijeenkomst vooral richten op biculturele LHBTQI+ personen, hun vrienden en/of familieleden. Andere geïnteresseerden zijn welkom, als ze zich verre houden van racisme, islamofobie, homonationalisme, homo- en transfobie. Deze avond willen wij vooral de mogelijkheid bieden om met elkaar op een vriendelijke en respectvolle manier in gesprek te gaan.
Over de sprekers
Aynouk Tan (zij/hen) is adviseur op het gebied van diversiteit, equity en inclusie, programmamaker in de culturele sector en queer activist. Ze is voorzitter van de stichting Queer is not a Manifesto die zich inzet voor de structurele zeggenschap van de queer community vanuit intersectioneel perspectief.
Jay Muller (hij/hem) is 28 jaar en woont in Amsterdam. Hij is werkzaam bij (Kick)boxing club Boogieland. Zijn passie is boksen en dit als tool gebruiken om anderen te empoweren. Sinds januari geeft Jay elk zondag gratis lessen Queerboxing. Momenteel is hij bezig om een betere (boks)coach te worden. Hij is half Surinaams en half Nederlands. Jay indentificeert zich als trans man en heeft op dit moment een heel fijne en leuke relatie met zijn partner die helemaal in Heerlen woont.
Tania Barkhuis: “Opgegroeid in Libië is leven tussen veel culturen en respect voor ieder mens de normaalste zaak van de wereld. De dialoog over homoseksualiteit en religie, levensbeschouwing en ethiek was het begin van het veelvuldig inzetten van deze waarden voor de emancipatie van alle LHBTIQ-ers gedurende 20 jaren.”
Nour Anne Abdullah is op haar vijfendertigste vanuit Koeweit naar Nederland gevlucht en ging hier binnen no time aan de slag als lhbtiq+-voorlichter op scholen en als teamlid van Trans United. Ze houdt van schrijven, fotograferen, dansen en creatieve dingen doen.
Over de moderator
Tahrim Ramdjan is journalist en jurist. Hij is van Surinaams-Hindoestaanse afkomst, is islamitisch opgevoed en opgegroeid in de Amsterdamse Bijlmer, maar beweegt zich nu in overwegend witte werelden. Hij vertelt over zijn ervaring daarmee.