Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel verdienden vorig jaar 20 miljoen euro aan een mondkapjesdeal met de overheid, door die stiekem uit te voeren via een commerciële bv. Het veelbesproken drietal is niet de enige partij die tijdens de coronacrisis buitensporige winsten heeft gemaakt. Grote geldstromen liepen van het ministerie van Volksgezondheid naar testorganisaties en sneltestfabrikanten, zonder openbare aanbesteding. Ook werd de NOW-steun (voor behoud van werkgelegenheid) gebruikt om bedrijven door te starten, sluisde Pfizer zijn miljardenwinst weg via Nederland en verdiende een OMT-lid aan coronatesten, terwijl hij tegelijkertijd adviseerde over het testbeleid. Hoe konden deze pandemieprofiteurs zoveel verdienen aan de coronacrisis? En welke lessen kunnen we daaruit trekken?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Boek: Sywerts miljoenen – De jacht op het mondkapjesgoud

Bestel alvast online Follow the Money’s nieuwe boek Sywerts miljoenen – De jacht op het mondkapjesgoud. Op de dag van het evenement kun je het boek ook ter plekke kopen. De opbrengst op die avond gaat in zijn geheel naar Meduza, een onafhankelijk Russisch platform van onderzoeksjournalistiek dat hard geraakt wordt door de sancties. Juist nu is het belangrijk dat deze website miljoenen mensen in het Russisch kan blijven informeren.

Klik hier om het boek te bestellen.

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Frederique de Jong
Presentator
ProgrammareeksFollow the Money

Follow the Money is een journalistieke beweging met een glashelder doel: waarheidsvinding in dienst van de samenleving. Zij doen onderzoek naar mensen, systemen en organisaties die zich (financieel-economisch) misdragen en daarmee mogelijk schade aanrichten aan groepen in de samenleving. "Follow the Money" is daarbij het redactionele Leitmotiv. Want of het nu om de zorg, de financiële wereld, de politiek of het onderwijs gaat; als je het geldspoor volgt dan ontdek je de waarheid.