Racisme en discriminatie is iets waar veel communities mee te maken krijgen. Deze ervaringen verschillen per persoon, maar er zijn ook overeenkomsten. Voordat in maart 2022 de Week Tegen Racisme begon, nodigden Pakhuis de Zwijger en de coalitie Samen Tegen Racisme zes personen uit om in drie video’s in gesprek te gaan over de thema’s inclusie, (on)veiligheid, toegankelijkheid, taal en cultuur. Op deze avond zetten we dat gesprek voort naar aanleiding van fragmenten uit de video’s. Welke raakvlakken zijn er in deze verhalen? Wat kunnen we van elkaar leren? En hoe kunnen we elkaar ondersteunen en helpen in de strijd tegen racisme en discriminatie? Dit doen we samen met de sprekers en jullie als actieve deelnemers.
Tijdens deze avond zetten we het dialoog over racisme en discriminatie voort naar aanleiding van fragmenten uit de video’s van de Week Tegen Racisme. De videos brachten veel teweeg, niet alleen bij de deelnemers zelf maar ook bij onze online community. Daarom zetten we het gesprek graag voort in een intieme setting in Pakhuis de Zwijger. Na elk filmfragment gaan jullie (het publiek) met elkaar in gesprek over een van de vragen uit de videos. Vervolgens krijg je de kans om de antwoorden met de sprekers te delen en aan hun vragen te stellen.
Check hier de gehele video’s van de Week Tegen Racisme 2022 campagne:
In aflevering 1 gaan Ellen Brudet en Caroll Sastro in dialoog over hun ervaringen met de onderwerpen racisme en discriminatie. Zo vertellen zij over hun kantelpunten en worden waarden als inclusiviteit, toegankelijkheid en acceptatie in de maatschappij besproken. Daarnaast vertellen ze op welke manieren zij een verschil maken met hun activisme.
In aflevering 2 gaan Siela Ardjosemito-Jethoe en Willem Koning in dialoog over hun ervaringen met betrekking tot racisme en discriminatie. Zo vertellen zij over hun kantelpunten en gaan ze in gesprek over de waardes identiteit, taal en cultuur. Wanneer spreken we bijvoorbeeld over culturele uitwisselingen en wanneer over toe-eigening? Hoe belangrijk is intergenerationele overdracht en hoe zorg je daarvoor? En waar halen zij kracht en energie uit voor hun activiteiten?
In aflevering 3 gaan Hajar Fallah en Lievnath Faber in dialoog over hun ervaringen met betrekking tot racisme en discriminatie. Zo vertellen zij over hun kantelpunten en gaan ze in gesprek over (on)veiligheid bij het uiten van je cultuur of religie. Hoe en waar toon je jouw volwaardige zelf? Wanneer kies je ervoor om een deel van je identiteit niet te noemen? Wat kan de media en de politiek doen om negatieve denkbeelden en stereotypes te veranderen? Hoe kunnen we elkaar helpen om het gevoel van veiligheid te vergroten?
Als onderdeel van de coalitie Samen Tegen Racisme organiseerde Pakhuis de Zwijger en het Comité 21 Maart de vierde editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme. Programma’s zijn vormgegeven op basis van de jaarlijkse Open Call die in September is uitgezet, en is opgezet in samenwerking met kunstenaars, maatschappelijke organisaties en stadsmakers. De Week Tegen Racisme 2022 was een interdisciplinair programma vol kunst, films, muziek, panels, lezingen, workshops en dialoog. Tijdens de week agendeerde we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zoals politiek, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaat racisme.
Open, eerlijk en inspirerend - kernwoorden voor het gesprek over (on)veiligheid tussen Lievnath Faber en Hajar Fallah.
Voordat in maart 2022 de Week Tegen Racisme begon, nodigden we zes personen uit om in gesprek te gaan over de thema’s inclusie, (on)veiligheid, toegankelijkheid, taal en cultuur. Het resultaat? Drie videos teruggebracht naar 20 minuten, waarin de deelnemers verhalen en ervaringen uitwisselen en van elkaar leren. Maar het originele gesprek duurde langer dan deze 20 minuten, immers is de meeste content online het resultaat van intensief edit werk. Met als gevolg dat zelfs enkele woorden uit de context getrokken kunnen worden. Daarom delen we - naast de ge-edite videos - graag de ruwe edit van het volledige gesprek tussen Hajar en Lievnath.