Amsterdam groeit en het Amsterdamse stadsdeel Oost groeit mee. Ook aan Oost ontgaan de grote stedelijke uitdagingen van deze tijd niet. Het woningtekort loopt op, huizenprijzen stijgen en het stadsdeel wordt steeds drukker. Tegelijkertijd speelt de strijd tegen klimaatverandering zich steeds meer af in de bouw en bij de inrichting van onze steden. In Oost zijn er grote ambities op het gebied van betaalbaar en duurzaam bouwen. Hoe duurzaam zijn de ontwikkelingen voor het Oost van morgen? We lichten enkele projecten uit tijdens deze aflevering en gaan met elkaar in gesprek over de toekomst.

Na de vorige keer in Oost van Morgen het over de ambities van het gehele stadsdeel Oost hebben gehad, zoomen we in deze aflevering in op enkele projectgebieden. Oost is natuurlijk ontzettend groot en kent vele onderlinge verschillen. Een gemeenschappelijke deler die de toekomst van het stadsdeel gaat vormen is echter het streven naar een duurzame leefomgeving.

We beginnen bij het Amsterdam Science Park. Science Park ligt tegen de stadswijk Watergraafsmeer aan en is een unieke innovatiehub in Amsterdam. Hier huis onder andere de faculteit der natuurwetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Directeur van het Science Park Leo Le Duc en projectmanager bij de Gemeente Amsterdam Saskia de Haas zullen gezamenlijk meer vertellen over welke ontwikkelingen er gaande zijn in dit deel van de stad.

Vervolgens gaan we met Maarten Markus, projectmanager duurzaamheid bij AM, in gesprek over de ontwikkeling van het Bajeskwartier. Het Bajeskwartier, gelegen in Overamstel op de plek waar de vroegere Bijlmerbajes stond, gaat zich ontwikkelen tot een energieneutralen en groene stadswijk. Hierbij zal ook Egbert Dekker, manager vastgoed bij de Alliantie, zich aansluiten. De Alliantie kent vele projecten in Amsterdam Oost. Zo zitten ze onder andere in het Bajeskwartier, maar ook op Zeeburgereiland, in de Indische Buurt en IJburg. Egbert zal enkele projecten van de Alliantie uitlichten tijdens de ze aflevering.

Amsterdam Oost huist ook veel projecten die ontstaan zijn vanuit bewoners. Nieuwe woonvormen en initiatieven op het gebied van duurzaamheid verspreiden zich door de buurt. Vanuit wooncoöperatie De Nieuwe Meent zal Niels Jongerius aanschuiven om meer te vertellen over het ontstaan van deze nieuwe vorm van wonen. Jannekee Jansen op de Haar, directeur bij Jungle Amsterdam, schuift aan om mee te praten over hoe je deze grote projecten en duurzame ambities kunt laten werken op het niveau van de bewoner.

 

Dit programma is ontwikkeld door
Lisan Klop
Programmamaker Pakhuis de Zwijger
Liz van Blitterswijk
Programmamaker Ruimtelijke Stad
Mediapartner