De gevolgen van klimaatverandering worden steeds duidelijker. Droogte, overstromingen, bosbranden; we staan aan de vooravond van enorme uitdagingen. Hoewel de zorg groot is, zijn de meeste oplossingen om klimaatverandering aan te pakken al beschikbaar. In het nieuwe boek Only Planet, Klimaatgids voor de 21ste eeuw neemt Tim van Hattum ons in zeven routes mee naar een wereld waarin de balans met de natuur hersteld is. Met inspirerende voorbeelden die laten zien dat de transitie al in gang gezet is. In dit programma presenteert Tim van Hattum zijn boek en zoomen we met verschillende experts in op deze routes naar een hoopvolle toekomst. Wat moet er de komende jaren gebeuren om onze wereld weer in balans te brengen?

Over de sprekers

Tim van Hattum is is programmaleider Green Climate Solutions bij Wageningen University & Research. Hij heeft ruim 20 jaar ervaring als consultant, beleidsadviseur en onderzoeker op het grensvlak van water en klimaat. Verder doet Tim onderzoek naar klimaatadaptatie, waterbeheer en stadsklimaat. Zo onderzoekt hij onder andere het belang van het vergroenen van steden om de sponswerking en leefbaarheid van de stad te vergroten. Met collega’s ontwikkelde hij een groene toekomstvisie voor Nederland in 2120 waarmee hij veelvuldig in de media was en tientallen lezingen gaf. Met het boek Only Planet, Klimaatgids voor de 21ste eeuw wil hij jong en oud inspireren en laten zien dat het nog niet te laat is om een groene toekomst te creëren.

Eva Rovers is cultuurhistoricus, biograaf en mede-oprichter van Bureau Burgerberaad. De laatste jaren schrijft zij over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen. Zij ziet hiervoor een belangrijke rol weggelegd voor burgerberaden, en begeleidt en adviseert hierin verschillende (lokale) overheden.

Kees Klomp studeerde politieke wetenschappen en communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Vorig jaar kwam zijn boek Thrive: Fundamentals for a new Economy uit waarin hij en Shinta Oosterwaal alternatieve perspectieven bieden op onze economie die duurzaam en rechtvaardig zijn voor zowel de maatschappij als de planeet. Hierin staat ook een focus op mensen en welzijn centraal in plaats van winst.

Eveline van Leeuwen is Hoogleraar Urban Economics aan de WUR en wetenschappelijk directeur van het AMS Institute. De missie van de Urban Economics is meer veerkrachtige steden te bewerkstelligen met oog op sociale gelijkheid, economische voordelen en milieukwaliteit. Bij AMS Institute brengt ze stedelijke uitdagingen en de wetenschap samen om zo innovatieve ideeën, livinglabs en samenwerkingen met verschillende organisatie te realiseren. Hierbij houd ze zich bezig met de thema’s circulariteit, energietransitie en regionale voedselsystemen.