African Parks geldt als hét succesnummer binnen de natuurbescherming. De organisatie, opgericht door Paul Fentener van Vlissingen, heeft in 22 Afrikaanse natuurgebieden het volledige gezag overgenomen van de staat en beheert een oppervlakte vergelijkbaar met Groot-Brittanië, met steun van westerse regeringen en filantropische miljardairs. Maar is het nog van deze tijd, een merendeels witte directie die beslist wat er in Afrika gebeurt? Werkt de gewelddadige aanpak van African Parks niet averechts? Olivier van Beemen deed ruim drie jaar onderzoek en liet zich niet afschrikken door een beschuldiging van spionage, een deportatie en hardnekkige tegenwerking van African Parks zelf.

Over de sprekers

Olivier van Beemen is onderzoeksjournalist en schrijft onder meer voor Follow the Money en De Groene Amsterdammer. In 2019 won hij een Tegel voor zijn onderzoek naar Heineken in Afrika en in 2023 onthulde hij dat diezelfde bierbrouwer niet uit Rusland was vertrokken, zoals aangekondigd, maar 61 nieuwe producten had gelanceerd op de lokale markt. Zijn boek Bier voor Afrika verscheen in vijf talen en werd genomineerd voor diverse prijzen in binnen- en buitenland. Hij gaf de afgelopen jaren lezingen aan onder meer Princeton, Harvard en Sciences-Po.

Esther Marijnen is universitair docent bij de vakgroep ‘Sociologie van Ontwikkeling en Verandering’ (SDC) aan Wageningen University & Research. Ze doet onderzoek naar natuurbescherming in (post-)conflictgebieden en kijkt kritisch naar de rol van ontwikkelingssamenwerking in de militarisering van natuurbeheer en het in stand houden van koloniale machtsrelaties. Centraal Afrika is sinds 2012 haar onderzoeksterrein, voornamelijk de Democratische Republiek Congo, en recentelijk ook Oeganda en Burundi.

Bram Vermeulen is journalist. Sinds 2001 werkte hij als correspondent voor NRC Handelsblad. Eerst in Zuid-Afrika, vervolgens in Turkije en daarna opnieuw in Zuid-Afrika. Daarnaast maakte hij reportages voor de NOS. Sinds januari 2021 is hij terug in Nederland. Voor zijn verhalen voor de VPRO en NRC gaat hij nog steeds op reis. Voor de VPRO maakte hij eerder series als Langs de grenzen van Turkije, In Turkije, Dwars door Afrika, De trek en Sahara. Ook maakte hij de documentaires Mr. Gus, handelaar in oorlog en Cape Town, Gang Town, Lockdown.

Maano Ramutsindela is hoogleraar geografie en was tot vorig jaar decaan van de Universiteit vanKaapstad (UCT). Natuurbescherming is een van zijn onderzoeksvelden. Hij is coauteur van de boeken The Violence of Conservation in Africa (2022) en Sponsoring Nature: Environmental Philanthropy for Conservation (2011) en het artikel ‘Green violence: rhino poaching and the war to save southern Africa’s peace parks’ (2016).