Momenteel vindt 42% van de jongeren lezen tijdverspilling en gemiddeld lezen zij nog geen veertien minuten per dag. Goed kunnen lezen maakt het leven echter makkelijker én een stuk leuker. Daarom organiseren we in samenwerking met Sofia Sabbar (Juf Soof) een middag vol (voor)leesplezier voor kinderen van 3 t/m 12 jaar. De kinderboekenmarkt is vrij te bezoeken van 12:00 – 16:30 uur. Wees welkom!

Aanmelden via de RESERVEER-knop rechtsboven is fijn, maar niet verplicht.

Uit de resultaten blijkt dat de leesvaardigheid en het leesplezier van jongeren in Nederland de afgelopen drie jaar opnieuw zijn gedaald. Een van de redenen dat het niveau van lezen dalende is, is dat scholieren lezen ook minder leuk vinden. Op school lijkt het vooral te draaien om het AVI leesniveau in plaats van plezier. Goed kunnen lezen is van belang voor het functioneren in onze samenleving, maar lezen doet zoveel meer; lezen vergroot ons inlevingsvermogen, het vermindert vooroordelen en vergroot ons welzijn. Lezen is belangrijk voor de ontwikkeling en ontplooiing van kinderen en voor hun persoonlijke groei.

Tijdens de kinderboekenmarkt bieden we allerlei gratis activiteiten aan voor kinderen om de leesvaardigheid en vooral het leesplezier te verhogen. Natuurlijk kun je er gratis leuke kinderboeken scoren. Verder is er een kinderboekenschrijver die voorleest uit eigen werk, kun je een OBA-pas aanmaken én is er een leeskamer waar kinderen zich kunnen terugtrekken om heerlijk ontspannen in hun boek te kunnen lezen.

Wat gaan we doen?
12:00 - 13:00 > Opening van de kinderboekenmarkt met muziek!

Zing een liedje met Eveline of leer een nieuw instrument kennen. Eveline is muziekdocent, muzikant en componist en brengt gitaar- en keyboardlessen na schooltijd naar scholen in Geuzenveld en Slotermeer.

Uit onderzoek blijkt dat het bespelen van een instrument veel voordelen heeft op de ontwikkeling van kinderen. Voorbeelden van vaardigheden die verbeteren zijn: gericht luisteren, het concentratievermogen, motorische vaardigheden en creatief denken.

12:00 - 16:30 > Doorlopende kinderboekenmarkt met gratis boeken voor kinderen.

Elk kind mag drie boeken uitkiezen om mee naar huis te nemen. Het is ook mogelijk om boeken vanuit huis mee te nemen en deze vervolgens op de markt te ruilen.

12:00 - 16:00 > Pasjes booth van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).

Alle kinderen tussen 0 en 19 jaar kunnen bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam gratis een pasje laten maken en hiermee gratis boeken lenen. Gonny zal iedereen die dit wil ter plekke informeren en helpen om gelijk een GRATIS pas aan te maken voor kinderen die nog geen OBA- abonnement hebben.

13:00 - 14:00 > Poëzie Dokter Gökhan.

Deze middag staat Poëzie Dokter Gökhan voor je klaar om met zijn typemachine spontaan een gedicht voor je te schrijven! Fluister hem een woord toe en kijk wat voor gedicht hij voor je tikt op zijn typemachine.

14:00 - 14:30 > Voorleesmoment.

Jessica Singh leest voor uit haar boek ‘Ik kom van Dichtbij, maar ook van Verweg’.