De stad leeft, de stad bruist, de stad beweegt. Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow gepresenteerd door Jennifer Muntslag, met nieuwe initiatieven, feiten over de stad en verhalen vanaf locatie. Deze keer gaan we in gesprek met de nieuwe kinderburgemeester en leden van de kinderraad van Amsterdam, horen we het laatste nieuws rondom een nieuw stukje Amsterdam genaamd Buiteneiland, gaan we de kaart van Amsterdam wegwandelen met de app Walkaway en leidt Bart Eysink Smeets ons rond in STEENLAND en vertelt hij over de steen die na 200.000 jaar terug naar huis wilde! We eindigen het programma zoals elke aflevering met een voordracht. Deze keer van Adriana Ivanova (alias Hartkamers).

  • Op 16 november 2020 is de nieuwe kinderraad van Amsterdam geïnstalleerd. De termijn van de huidige kinderraad liep op die dag af. Leerlingen uit groep 7 en 8 konden zich opgeven voor de nieuwe kinderraad. Een jury, bestaande uit de huidige kinderburgemeester Ilias, kinderombudsman Anne Martien van der Does, jongerenburgemeester Achraf el Johari en Klokhuis presentator Pascal Tan, heeft uit alle inzendingen de kinderraad voor het komende jaar gekozen. De nieuwe kinderraadsleden hebben daarna onderling besloten wie de kinderburgemeester mag worden. Wat zijn hun plannen voor bestuursjaar 2020-2021
    Buiteneiland wordt een nieuw stukje Amsterdam. Het is onderdeel van de tweede fase van IJburg, waarvan ook Centrumeiland en Strandeiland deel uitmaken. Buiteneiland krijgt een oppervlakte van 45 hectare en wordt een eiland met een sterk natuurlijk karakter. Naar verwachting komen er 500 woningen op het eiland, maar dit ligt nog niet vast. Het eiland wordt circulair aangelegd met hergebruikte grond uit andere delen van de stad. Door die manier van land maken, kost de aanleg veel tijd, ongeveer 20 jaar.
  • Zone2Source, een podium voor kunst, natuur en technologie in het Amstelpark organiseert deze herfst Mind Your Step: een programma rondom de kunst van het wandelen. Ze presenteren niet alleen een tentoonstelling in hun Glazen Huis, maar ook wandelingen en audiotours die door verschillende kunstenaars zijn ontwikkeld. Naomi Bueno de Mesquita presenteert binnen dit project Walkaway, een web-app waarmee wandelaars straten op de kaart van Amsterdam ‘uit kunnen wissen’ door er doorheen te wandelen, wat in real time op een scherm in het Glazen Huis te zien is.
  • 200.000 jaar geleden brak een gletsjer een steen af in Åland, een eilandengroep tussen Finland en Zweden, en duwde die naar een plek waar nu Borger ligt. Zouden die stenen hun oorspronkelijke thuis niet missen, vroeg kunstenaar en voormalig reclamemaker Bart Eysink Smeets zich af. En meteen daarna: moet ik er niet eentje naar huis brengen? Bart maakte een docu en een boek over zijn avontuur, waarin hij op luchtige en humoristische wijze de bemoeizucht van de mens ten opzichte van de natuur probeert uit te vergroten. De expo STEENLAND, een thema park gewijd aan de steen (die overigens liefkozend de naam Sten Rapakiv heeft gekregen) is vanaf 21 november op reservering te bezoeken bij galerij Patty Morgan.
  • Adriana Ivanova is dichter, spoken-word-artiest en auteur en sluit deze avond af. Haar beeldrijke poëzie snijdt en zalft, beklemt en bevrijdt. Op haar Instagrampagina @hartkamers weet ze dagelijks duizenden volgers te raken. Onlangs verscheen haar dichtbundel Zuurstof, waarin Ivanova ademruimte voor de gevoelens en gedachten die ons benauwen en spint ze tot compacte, heldere gedichten.

 

Podcast

Luister ook de podcast met de spreker van vorige editie: Monai McCullough (in het Engels).

Luister- en abonneer ook via Apple Podcasts of Spotify.

ProgrammareeksNieuw Amsterdam

Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow over nieuwe Amsterdamse initiatieven, feiten over de stad, en verhalen vanaf locatie. Iedere week schuiven linspirerende gasten aan tafel of virtueel aan. Bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven gaan samen met host Jennifer Muntslag in gesprek over urgente en actuele Amsterdamse onderwerpen. Van circulaire initiatieven, vernieuwende onderwijs concepten, ondernemers met impact, tot aan nieuw geluid uit wetenschap, cultuur en media.