Nederland is een waterland. Al eeuwenlang weten Nederlanders hoe ze zich tegen water moeten beschermen. In Nederlandse Waterwerken Wereldwijd gaat architectuur- en landschapsfotograaf Luuk Kramer op reis om waterwerken van Nederlandse ingenieurs over heel de wereld te documenteren, van de zestiende eeuw tot nu. Van polders in Polen tot dijken en dammen in Japan, van kanalen in Brazilië tot een sluisje in Suriname. Op 12 september bespreken we Luuk Kramer zijn boek Nederlandse Waterwerken Wereldwijd. Daarna gaan we met verschillende gasten in gesprek over de invloed die Nederlanders internationaal hebben op de omgang met water. In allerlei landen werken Nederlandse experts namelijk aan constructies om het water buiten te houden. Met de klimaatcrisis in oogschouw én de stijging van de zeespiegel om de hoek zijn de Nederlandse waterwerken relevanter dan ooit.

Over de sprekers

Luuk Kramer is een Nederlandse landschaps- en architectuurfotograaf. Hij reisde voor zijn nieuwe boek Nederlandse Waterwerken Wereldwijd de hele wereld over om waterwerken van Nederlandse ingenieurs van de zestiende eeuw tot nu te documenteren.

Marieke van Nood werkt is Regional Director East Africa and Asia bij Wereld Waternet en is
verantwoordelijke voor de portefeuille van WWn in Ethiopië en Kenia. Wereld Waternet, opgericht in 2007, is een non-profitorganisatie die zich inzet voor de verbetering van duurzame toegang tot schoon, voldoende en veilig water voor iedereen. De afgelopen twintig jaar heeft ze bijgedragen aan water- en milieuoplossingen van Japan tot Nairobi.

Chris Zevenbergen is hoogleraar bij de afdeling Watertechniek van IHE Delft en bij de afdeling Waterbouwkunde, Faculteit Civiele Techniek van de TU Delft, Nederland. Ook is hij gastprofessor aan de Southeast University (SEU) in China en projectleider bij DeltaCap. Een door de Nederlandse overheid gefinancierd capaciteit ontwikkelingsprogramma ter ondersteuning van de implementatie van het Deltaplan in Bangladesh. In de afgelopen twintig jaar heeft hij uitgebreide nationale en internationale onderzoekservaring opgebouwd met geïntegreerde benaderingen voor het beheer van overstromingen in stedelijke omgevingen.

Matthijs Bouw is de oprichter van One Architecture & Urbanism (ONE), met een kantoor in Amsterdam en New York. Ze wonnen meerdere prijzen voor hun ontwerpen, die rekening houden met klimaatverandering. Het project voor de kustverdediging van Manhattan is bepalend geweest voor het architectenbureau. Het ‘East Side Coastal Resilience Project’ is de eerste uitwerking van de Big U: het plan voor New York dat gemaakt werd na de verwoestende gevolgen van orkaan Sandy in 2012. De kuststrook rond Manhattan moest een verdedigingslinie tegen het water krijgen, die is verweven met het stedelijk gebied. Onder leiding van Matthijs Bouw wordt de waterkering ingepast in de stad, en voldoet het aan de hoge eisen die New York stelt aan zijn publieksparken.

ProgrammareeksRuimte! Ruimte! Ruimte!

Dit decennium barst in ons land de strijd om de ruimte los. Hebben we voldoende ruimte voor de één miljoen geplande woningen? Voor klimaatadaptatie, voor de opwekking van duurzame energie, voor landbouw en natuur, voor de circulaire industrie? En voor de bereikbaarheid van onze steden, voor nieuwe logistieke hubs, voor snelfietspaden en voor spelende kinderen? Hoe houden we onze leefomgeving prettig, veilig en gezond en welk plan heeft straks prioriteit bij ruimtegebrek? In de programmaserie Ruimte, Ruimte, Ruimte!!! gaan wij op zoek naar hoe de toekomstige inrichting van stad en land de komende jaren gaat vorm krijgen; naar nieuwe ideeën voor het (her)ontwerp van onze schaarse ruimte.