Alles om ons heen, van telefoons en tandenborstels tot e-bikes, is het resultaat van design. Ze lijken ons leven gemakkelijker te maken, maar betekent dat automatisch dat ze goed ontworpen zijn? Neem bijvoorbeeld e-bikes: vaak stijlvol en aantrekkelijk, maar met frames die niet altijd de kracht van de motor aankunnen. Of smartphones: onmisbaar in ons dagelijks leven, maar ook bekend om hun verslavende werking. We worden regelmatig overtuigd van de maatschappelijke waarde en impact van de nieuwste technologieën, terwijl we de risico’s van overconsumptie en digitalisering negeren. Dit roept een cruciale vraag op: wat maakt een ontwerp echt goed, en wanneer is het niet meer dan een vluchtige trend?
Aan de hand van de tentoonstelling Design voor de planeet in Design Museum Den Bosch onderzoeken we de rol van design in de transitie naar een duurzame toekomst. Samen met ontwerpers en filosofen reflecteren we op de impact van ontwerp op onze maatschappij en onze planeet. Hoe kan design bijdragen aan oplossingen voor wereldwijde uitdagingen en wat betekent het om “goed” te ontwerpen in een wereld die om verandering vraagt?
Yassine Salihine is ontwerper en hoofdcurator van Design Museum Den Bosch. In het museum staat de invloed van design op ons dagelijks leven centraal, met bijzondere aandacht voor de verhalen, ideeën en processen achter de ontwerpen. Naast hoofdcurator heeft Yassine ook al enige tijd zijn eigen designbureau Salihine. Vanuit deze twee rollen neemt hij deze avond deel en deelt hij zijn visie op de kracht van design om maatschappelijke verandering teweeg te brengen.
Richard van der Laken is een creatief directeur en samen met Pepijn Zurburg de oprichters van de Designpolitie – een gerenommeerd bureau voor visueel ontwerp, grafisch ontwerp collectief Gorilla, en What Design Can Do. What Design Can Do is een internationale organisatie die streeft naar het versnellen van de transitie naar een duurzame, eerlijke en rechtvaardige samenleving met behulp van de kracht van design. Richards visie op design zal een waardevol uitgangspunt bieden voor het gesprek aan tafel.
Mandi Astola is filosoof en universitair docent ethiek en techniek aan de Technische Universiteit Delft. Haar werk bevindt zich op het snijvlak van filosofie en technologie, met een focus op morele verantwoordelijkheid en maatschappelijke impact. Vanavond deelt zij met ons een filosofische benadering van design.
Basten Leijh studeerde af als productdesigner aan de Design Academy Eindhoven. Sinds 2005 runt hij zijn eigen studio, Bleijh, die gespecialiseerd is in mobiliteit, meubelontwerp en verlichting. Duurzaamheid vormt een belangrijke pijler in al zijn ontwerpen. Tijdens deze avond geeft hij ons een inkijkje in wat duurzaam ontwerpen inhoudt en hoe hij dit dagelijks in zijn werk toepast.