Wat als leefbaarheid centraal staat bij het ontwerpen van mobiliteit? Wat als het zorgt voor beter welzijn en meer verbinding? Wat als mobiliteit als doel heeft om vervoersbewegingen te voorkomen, en wat als mobiliteit een positieve bijdrage levert aan het milieu? Samen met diverse partners verkent de Embassy of Mobility de wegen van de toekomst, vanuit een langetermijnperspectief en de experimenteerdrift die daarvoor nodig is.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

In 2020 werden we geconfronteerd met een nieuwe wereld waarin afstand tussen mensen centraal stond. Dit heeft ons laten zien dat het stilleggen van mobiliteit een grote positieve invloed heeft op het milieu en de leefbaarheid van steden. Deze tijd biedt ons de kans terug naar de tekentafel te gaan om leefbare vormen van mobiliteit te overdenken. We kunnen de ontwerpfout van de vorige eeuw, waarin de auto in urban planning centraal stond, nu herstellen en mobiliteit een essentiële schakel laten zijn voor leefbaarheid.

We spreken Rob Adams die als curator van de Embassy of Mobility drie experimenten gaat starten in de Brainport regio. Het eerste experiment richt zich op thuiswerkplekken, om het aantal bewegingen in de regio te beperken, ook na Covid-19. Het tweede experiment draagt de titel ‘Blik voor groen’, waarbij wordt onderzocht of het wenselijk is om de ruimte die de auto in ons straatbeeld kent, te beperken, en daarvoor groen terug te plaatsen. Het derde experiment is de 15-minuten stad: een stad die zo is ingericht, dat alle noodzakelijke faciliteiten binnen 15 minuten te voet of per fiets bereikbaar zijn. Maar wat betekent dit voor de inrichting van de openbare ruimte, en wat vinden inwoners dan belangrijk?

Samen met ontwerpers Ivo Hulskamp (Bygg Architecture & Design), Philémonne Jaasma (cocosmos) en partners van de Embassy Hans Eenhoorn (Rijkswaterstaat) en Edwin Heesakkers (EIT Urban Mobility) blikken we terug op een geslaagde Dutch Design Week en bespreken we de experimenten die op de planning staan.

Rondleiding Rob door Embassy of Mobility

Partners

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Luuk Heezen
ProgrammareeksWorld Design Embassies

World Design Embassies, een programma van Dutch Design Foundation, zet ontwerpkracht in bij het ontwikkelen van nieuwe vergezichten en concrete oplossingsrichtingen voor maatschappelijke uitdagingen. Met allianties van partners werken we in ambassades van de toekomst aan thema’s als gezondheid, veiligheid, mobiliteit, duurzaamheid en inclusiviteit. World Design Embassies is een jaarrond programma met een hoogtepunt tijdens Dutch Design Week. Binnen deze reeks WDE Talks bekijken we samen met de ontwerpers, experts en partners van World Design Embassies de wereld van morgen en onderzoeken we de rol van design in het ontwikkelen van deze nieuwe vergezichten.