In de afgelopen jaren hebben veel mensen hun afkomst onderzocht door middel van DNA onderzoek, maar bij zo’n test komt ook veel medische informatie naar voren. Van de kans op hartziektes en groeistoornissen tot wellicht zelfs psychische aandoeningen: er wordt steeds meer duidelijk welke genen wel/niet een rol spelen bij veel voorkomende aandoeningen. Wat kan DNA onderzoek de gezondheidszorg brengen? Is er straks individuele zorg op maat mogelijk, aan de hand van een DNA paspoort? En welke rol spelen deze commerciële DNA-tests zoals 23andMe in deze ontwikkelingen: hoe wordt er omgegaan met de verzamelde data, en ten behoeve van wie? Met de filmmaker, experts en het publiek gaan we tijdens deze livecast in gesprek over de impact van DNA onderzoek op onze gezondheid en maatschappij.

Wat gaan we doen?

We openen de avond met regisseur Roland Duong, over het maakproces en de boodschap van deze zeer persoonlijke documentaire, waarin hij zijn eigen DNA laat onderzoeken, om erachter te komen of hij erfelijk belast is door de schizofrenie van zijn moeder. Wat heeft hij van zijn zoektocht geleerd?

Vervolgens gaan we in gesprek over de betrouwbaarheid van en de toegang tot de data die uit DNA onderzoek komt. Wat zegt een DNA test nou écht, wie bezit de data, en wat wordt ermee gedaan?

  • Met Susanne Baars, oprichter van de onderneming Social Geonomics, een platform voor moleculaire matchmaking; en de Human Genome Foundation, gericht op zelfbeschikking en eigenaarschap van DNA data.

Tot slot kijken we vooruit naar de mogelijkheden van DNA onderzoek. Kan zowel medicatie als zorg in de toekomst aan de hand van een DNA paspoort op het individu worden afgestemd? Wat betekent dat voor onze gezondheidszorg en samenleving? Hierover gaan we in gesprek met

  • hoogleraar translationele epidemiologie Cecile Janssens (via zoom), die met haar werk zoekt naar toepassingen van DNA onderzoek voor behandelingen in de praktijk; en
  • psychiater en klinisch farmacoloog Roos van Westrhenen, die zich bij de Parnassia Groep hard maakt voor voor medicatie op maat door het gebruik van DNA profielen.

Over de documentaire

Tegenlicht-regisseur Roland Duong had een moeder met schizofrenie en is nieuwsgierig of hij een erfelijk risico met zich meedraagt. Hij laat zijn eigen DNA testen, wat iedereen tegenwoordig kan doen via grote techbedrijven als 23andMe en Ancestry.com, en gaat langs bij vermaarde DNA-wetenschappers om erachter te komen wat een DNA-test je kan vertellen.

De Tegenlicht documentaire ‘Mijn DNA‘ wordt uitgezonden op zo 30 aug, 22.05 uur op NPO2.

Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
Charley Fiedeldij Dop
De moderator van dit programma is
Natasja van den Berg
Moderator
ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.