De ontwikkeling naar korte ketens is al jaren aan de gang. Maar in 2020 komt de versnelling vanuit onverwachte hoek: door de coronacrisis krijgt lokaal voedsel ineens een enorme boost. Lokale boeren en voedselproducenten die hun afzet niet meer kwijt konden aan horeca, gingen op zoek naar creatieve oplossingen om hun producten direct te verkopen aan de consument. Ook de consument raakt zich steeds meer bewust van het belang van lokaal voedsel en de vraag naar producten van Nederlandse bodem groeit. Heeft de korte keten de toekomst? Waar is het wel en waar is het niet een antwoord op? Hoe kunnen we gezamenlijk de beweging richting een nieuw voedselsysteem versterken? In dit programma verscherpen we samen met experts, boeren, chefs en ondernemers de uitdagingen, knelpunten en kansen.
De keten tussen boer en consument is nu vaak ellenlang. We slepen voedsel over de hele wereld. En dat terwijl we in Nederland zoveel goed, gezond voedsel produceren. Kan die keten niet korter?
Barbara Baarsma: ‘Ik blijf een voorstander van vrijhandel. Wel moet er een beter evenwicht komen tussen internationaal en lokaal.’
Na het horecaverbod zaten lokale ondernemers met de handen in het haar. Waar konden ze nu hun spullen kwijt?