Economische groei wordt nog altijd gezien als dé remedie tegen armoede en sociale ongelijkheid. Vrijwel ieder land in de wereld streeft naar economische groei. Sterker, de hang naar groei is een politiek concept dat van links tot rechts wordt omarmd. Toch moet dit anders, want steeds weer blijkt dat de wijze waarop we onze economie laten groeien een bedreiging vormt voor het voortbestaan van de mensheid. Dit stelt ons voor een onmogelijk dilemma. Hoe maken we een eerlijke afweging tussen het verlangen naar welvaart van onze tijd, en de kansen van de kleinkinderen van onze kinderen, over honderd jaar. Is er een vluchtweg uit het moeras? Deze vraag staat centraal bij de ‘Made for Change’-lezing door historicus en journalist Sander Heijne en een aansluitend panelgesprek.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Programma als livecast
Het programma wordt uitgezonden via de livecast van Pakhuis de Zwijger en is later terug te kijken op deze website. Dit uur zal bestaan uit de Made for Change lezing door Sander Heijne met aansluitend een panelgesprek.

Sander Heijne is historicus, programmamaker en economisch onderzoeksjournalist. Hij werkte onder meer voor de economieredactie van de Volkskrant en De Correspondent, en schreef in 2020 in samenwerking met Hendrik Noten de bestseller Fantoomgroei. In het najaar van 2021 zendt NPO1 het tweede seizoen uit van de televisieserie Scheefgroei, die Sander samen met Jeroen Pauw maakt in opdracht van BNNVARA.

Dit programma is ontwikkeld door
Servaz van Berkum
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Lynn Zebeda
Co-founder Dr. Monk
Mediapartners