Amsterdam groeit en verandert in hoog tempo. In een aantal delen van de stad worden geheel nieuwe buurten vanaf de grond ontwikkeld, andere buurten worden verdicht en her-ontwikkeld. Bij een leefbare, complete stad hoort een divers en hoogwaardig voorzieningenniveau, ook voor kunst en cultuur. Zo staan er in het nieuwe coalitieakkoord ambitieuze plannen die kunst en cultuur voor iedereen in de stad dichtbij en toegankelijk maken en een gelijke verdeling van het aanbod van kunst en cultuur beloven. Tegelijkertijd zijn de investeringsmogelijkheden van de gemeente beperkt. Er is een strategie nodig om het kunst en cultuurdomein goed in positie te zetten, zodat verschillende partijen een passende plek kunnen krijgen.

Hoe gaan we deze ambitie met elkaar waarmaken? In de laatste aflevering van deze programmareeks spreken we met wethouder Touria Meliani over het coalitieakkoord en de ontwikkelingen in Zuidoost. Ook dit stadsdeel groeit in volle vaart en vraagt een uitbreiding van cultureel vastgoed en kunstinstellingen. Vanuit verschillende perspectieven bespreken we hoe de vele lokale culturele initiatieven in het stadsdeel komen tot permanente en structurele ruimtes en voorziening?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Over de sprekers:

Touria Meliani is de Amsterdamse wethouder met de portefeuilles Kunst en Cultuur, Evenementen, Inclusie en Anti-discriminatiebeleid.

Tanja Jadnanansing is voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost. Kunst en cultuur en evenementen is een van haar portefeuilles. Zij reflecteert vanavond op de huidige stand van zaken in Zuidoost en kijkt vooruit naar de mogelijkheden die er zijn voor cultureel vastgoed in Zuidoost.

Ernestine Comvalius heeft meer dan vierentwintig jaar in de kunstensector gewerkt. Ze is mede-initiatiefnemer en de eerste directeur van het Bijlmer Parktheater en was daarvoor directeur van Krater Theater. Ze heeft ruime ervaring met de opkomst en de ontwikkeling van culturele communities in Zuidoost. Het Bijlmer Parktheater is een stadstheater met een expertise in intercultureel programmeren, cultuureducatie, community art en talentontwikkeling. Ze bieden een podium aan kunststromingen uit Zuidoost.

Orville Breeveld is musicus, zanger, componist, producer en marketeer en momenteel werkzaam bij het Concertgebouw. Orville heeft een lange geschiedenis in het culturele veld van Zuidoost en was initiatiefnemer van stichting Breathing dat de evenementen Breathing Bijlmer organiseerde waar muzikanten hun muziek konden delen met het publiek. Tevens organiseerde hij het Southeast Jazz Festival.

Ivette Forster is directeur van het Kwaku Summer Festival en bestuurslid Amsterdams 4 en 5 mei comité. Tevens is ze organisator van het jaarlijkse Keti Koti festival.

Marian Duff is oprichter, directeur en hoofd curator van Oscam. Oscam is een museum in de Amsterdamse Poort dat zich richt op kunst, mode, design en ambacht. Ze cureren exposities en organiseren off- en online programma’s. In het werk staat kunsteducatie en het bieden van kansen aan bewoners van Zuidoost altijd centraal, met name die voor jonge creatieven.

Jolanda Spoel is algemeen directeur van het Bijlmer Parktheater sinds december 2020. Hiervoor was ze hoofd podium en programmering bij Maas theater en dans. Ze is onderdeel van het collectief Cultureel Zuidoost samen met andere vertegenwoordigers van culturele instellingen in Zuidoost dat als doel heeft een betere samenwerking in het culturele veld van Zuidoost te realiseren en de culturele sector te versterken.

John Agesilas is directeur van Foundation Amsterdam Hip Hop Academy en tevens choreograaf, DJ, docent en event organiser. Foundation is een plek in de Amsterdamse Poort waar in verschillende hip hop stijlen wordt lesgegeven en ook een breder palet aan workshops zoals ondernemerschap en radiomaken wordt onderricht.

Marco de Souza is Directeur van het Stichting Leerorkest in het Muziekcentrum Zuidoost. Het ‘Leerorkest’ staat voor een innovatief muziekonderwijsconcept waarbij kinderen op school een muziekinstrument leren bespelen en samen spelen in een groot orkest: een Leerorkest.

Angelo Bromet is mede-oprichter van Prospect 11, een stichting die talentontwikkeling en gebiedsontwikkeling samenbrengt in Zuidoost. Daarnaast organiseren zij evenementen en bijeenkomsten die culturele en sociale ondernemers met elkaar in contact brengen.

Gordon Cruden is directeur bestuurder van ZO! Gospel Choir samen met Donna Lewis. ​​ZO! Gospel Choir is een professioneel koor dat is samengesteld uit het beste zangtalent dat Nederland rijk is. Het koor is in 2010 opgericht en is uitgegroeid tot nationaal bekend koor.

Fumilayo Koswal is creatief ondernemer, DJ en programmamaker. Hij werkt als cultureel programmeur bij Stichting Kazerne Reigersbos, draait hij mee op producties van onder andere Snipes en Boiler Room en heeft hij zelf een korte film geproduceerd: INDIGO, dat het verhaal vertelt van een jonge creatieveling in de Bijlmer.

In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Bahram Sadeghi
Schrijver/ Moderator
Mediapartner