Gezonde landbouwgrond: een MUST voor de voedselketen van morgen. Laat je inspireren door boeren die samenwerken met de natuur. Vijf toekomstboeren vertellen over het betrekken van hun gemeenschap om gezond voedsel te produceren en daarmee bodemleven en biodiversiteit tot leven brengen. Kom te weten hoe jij kunt bijdragen aan een gezonde aarde, een gezonde economie en een verbonden gemeenschap.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Dit event geeft het startschot voor vijf nieuwe initiatieven die via Aardpeer toegang tot grond verkrijgen. Als onderdeel van het programma wordt de ‘Samen voor Grond II’ obligatie gelanceerd. Daarmee wordt grond veiliggesteld voor: Herenboeren aan den Drecht (ZH), Fruitweelde (GL), CSA Ús Hôf (FR), De Bosmantel (NH) en De Plaatsen/ De Kleine Aarde (NB). Laat je verrassen door sprekers met kennis van landbouw, gemeenschapszin én natuur.

Wat gaan we doen?

  • Het startschot wordt ingeleid door Willem Ferwerda
  • Vervolgens vertellen toekomstboeren Isabel, Bregje, Willemien, Johan en Geert over de duurzame visie van hun bedrijf en hoe ze hun omgeving betrekken de productie van eerlijk, puur voedsel.
  • Geld heeft veranderkracht: we gaan in gesprek met Kees van Biert en Liesbeth Soer over de betekenisvolle rol van geld in de transitie van ons voedselsysteem.
  • Tot slot wordt Samen voor Grond II officieel gelanceerd.

Nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief van Aardpeer, Samen voor Grond? Klik dan hier.

Meer informatie over de sprekers

Willem Ferwerda – Commonland

Willem Ferwerda is oprichter van Commonland, een internationale organisatie die projecten en bedrijven ontwikkelt om gedegradeerde gebieden te herstellen. Hij ontwikkelde hiervoor het ‘4 returns framework’. Elk te herstellen gebied resulteert in vier ‘returns’: inspirationele, sociale, natuur en financiële returns. “Ik zie de degradatie van onze landschappen als de échte mondiale crisis waar we als mensheid mee worden geconfronteerd. De staat van de natuur houdt ons een spiegel voor van de staat van onze binnenwereld.” Ferwerda stond in 2016 op de eerste plaats in de Duurzame 100, de lijst van Nederlanders met de meeste invloed op het gebied van milieu en duurzaamheid die jaarlijks wordt opgesteld door Trouw.

Willemien Brouwer – Fruitweelde

“Ik geniet van het buitenwerk en de gezelligheid van mijn kat, kippen en medewerkers. Gedurende het seizoen heb ik ongeveer dertig plukkers rondlopen, waaronder scholieren uit de buurt. Het is een kleinschalig en intensieve teelt in een weelderige tuin van bloemen, struiken en bomen. Vanuit deze rijke biodiversiteit komen de insecten en vogels vanzelf terug. Ik vind het mooi om samen te werken met de natuur en te kijken wat de bodem, planten en dieren nodig hebben. De biodynamische landbouw zie ik als een belangrijke oplossing voor het behoud van een leefbare planeet. Dat ik concreet aan deze oplossing kan bijdragen, vind ik leuk en belangrijk.”

Johan Janse – De Bosmantel

“Na 22 jaar in de plantenveredeling gewerkt te hebben, werk ik sinds juli 2019 als eigenaar van het tuinbouwbedrijf De Bosmantel in Andijk. Ik teel op een natuurlijke, duurzame manier een breed palet aan groenten, kleinfruit, en een bloemen-pluktuin. Al onze producten leveren we rechtstreeks aan consumenten en restaurants. Wij zien het als onze taak om deze mooie bodem in nog betere staat aan onze opvolgers over te kunnen dragen dan toen wij ons bedrijf begonnen. We doen al het werk met de hand en met kleine, lichtgewicht machines. De voordelen: goed en gezond eten zonder onnodig transport, minder drukte en vervuiling.”

Kees van Biert – Stichting BD Grondbeheer

“Inmiddels ben ik ruim 9 jaar voorzitter van de Raad van Bestuur van Stichting BD Grondbeheer. Ik ben gedreven om op een verantwoorde wijze middelen te ontwikkelen die boeren helpen om tot een transitie te komen. Dat valt niet mee. Eerst kruipen, dan lopen en hopelijk straks hollen. Hollen om zowel cultuurgrond als geld in transitie te brengen. Liefdevol, maar zonder concessies, met een geweldig perspectief van een gezonde bodem, gezonde voeding en een gezonde economie.”

Liesbeth Soer – Triodos Regenerative Money Centre

“Aan Triodos heb ik me ooit verbonden vanuit het besef dat geld een energie is die van alles in gang kan zetten: Onze verhouding tot geld is een reflectie van onze waarden, wat we belangrijk vinden in de wereld waarin we leven. Met geld kun je grond aankopen en die beschikbaar maken voor lange termijn duurzaam beheer. Ik sta voor de kracht van samen: daadkracht koppelen aan visie en daarmee gezamenlijk een verandering veroorzaken. Aardpeer is zo’n beweging. Daar zet ik me voor in en verbind ik me aan. Daarom ben ik Aardpeer.”

Geert van der Veer – De Plaatsen en Aardpeer

“Naast mijn inzet voor Herenboeren NL en Aardpeer ben ik sinds dit jaar aan de slag als roermaker bij De Plaatsen, een nieuw kennisnetwerk voor regeneratieve landbouw. Ik geloof in de kracht van communities die zelf aan de slag gaan om de wereld om hen heen een beetje mooier te maken. Mensen die betrokken zijn bij hun voedsel leren de complexe wereld van bodem, biodiversiteit, landbouw, natuur en landschap beter kennen. De Plaatsen en Aardpeer stellen iedereen in staat om zelf een stap te zetten in het borgen van de kwaliteit van onze bodem voor vele generaties na ons.”

Isabel Duinisveld – Herenboerderij Aan Den Drecht

“Als biologisch dynamisch tuinder draag ik zorg voor de opbouw van de Herenboerderij. Ik zet mijn jarenlange ervaring als biologisch-dynamisch tuinder (o.a. De Eemstuin & Warmonderhof) in om de Herenboerderijen op te starten. In het Herenboerenconcept is maximaal ruimte voor de verbinding van de burger met het voedsel én de bodem, het is geweldig om hieraan een bijdrage te kunnen doen. Aankomend jaar zal ik naast Leimuiden ook de nieuwe Herenboerderij in Heemstede gaan inrichten.”

Bregje Hamelynck – CSA Permacultuur-tuinderij Ús Hôf

“Samen met mijn partner Michel ben ik in 2014 begonnen met de CSA Permacultuur-tuinderij Ús Hôf, vlakbij Sneek. Inmiddels telen we groenten, kruiden en fruit voor 250 monden. De abonnees betalen een vast bedrag per jaar en kunnen oogsten wat het seizoen te bieden heeft. Bij Ús Hôf wordt geteeld op basis van Permacultuur. Daarbij is aandacht voor biodiversiteit en bodemkwaliteit om ziektes en plagen te voorkomen. Bij het telen voor de gemeenschap past de gedachte dat de grond in collectief eigendom komt en voor de toekomst wordt veiliggesteld voor de voedselproductie van de gemeenschap. We hopen dat de aankoop van de grond van Ús Hôf een pilot kan zijn voor een breder fonds om grond aan te kopen voor CSA tuinderijen door heel Nederland.”

Rosa Vendel – De Plaatsen, De Kleine Aarde

“Na bij Herenboeren te hebben gewerkt, wijd ik me nu met een brede kring van initiatiefnemers aan het oprichten van de Plaatsen, een nieuw kennisnetwerk voor regeneratieve landbouw. Daarnaast werk ik als seizoensarbeider bij verschillende boerenbedrijven op het land. Het werken op het land heeft me meer bewust gemaakt dat echte verandering geworteld is in de praktijk. We kunnen veel bereiken als we daarin met verschillende sectoren, en vanuit wetenschap en praktijk samenwerken. Naast het boerenleven werk ik aan verschillende projecten als dichter en muzikant.”

Nikki Trip – Duurzaamheids-spreker en jongeren participatie expert

Nikki spreekt en schrijft over duurzaamheid, specifiek in relatie tot jongeren en de financiële sector. Zo is zij mede-initiatiefnemer van Eenentwintighonderd, een netwerk dat zich inzet voor sturen op bredewelvaart vanuit de bestuurskamer door (jonge) transformatieve bestuurders. Daarnaast is ze ook (mede-)oprichter van Stem op een Jongere en Aandeelhouders van de Toekomst om de stem van jongeren zowel in de politiek als richting institutioneel beleggers te vertegenwoordigen. Dit laatste linkt aan haar interesse in de financiële sector, waarover ze bij Fondsnieuws de podcast serie ‘Expeditie Toekomst’ host.

Dit programma is ontwikkeld door
Aardpeer