Liefde is geen passief gevoel, maar een bewuste, revolutionaire keuze. Het concept love ethics van bell hooks draait om zorg, betrokkenheid, vertrouwen, kennis, respect en verantwoordelijkheid – niet als loze woorden, maar als acties. Hoe breng je liefde in je antiracismepraktijk? In deze workshop onderzoek je wat love ethics voor jou betekent en hoe je het kunt toepassen. Je schrijft een recept en een liefdesbrief – niet romantisch, maar over verandering en rechtvaardigheid. Een praktische, reflectieve stap naar een antiracismepraktijk geworteld in liefde en collectieve verantwoordelijkheid.

Wat is Love Ethics?

Love ethics is een manier van denken en doen die liefde centraal stelt in hoe we met elkaar omgaan. De term is ontwikkeld door de Amerikaanse schrijver, activist en feministisch denker bell hooks. Volgens haar is liefde niet alleen een gevoel, maar vooral een bewuste keuze en een actieve manier van leven.

Love ethics draait om zes kernwaarden: zorg, betrokkenheid, vertrouwen, kennis, respect en verantwoordelijkheid. Het betekent dat we niet alleen goed voor de mensen om ons heen zorgen, maar ook kritisch kijken naar hoe we systemen van ongelijkheid in stand houden – en hoe we die kunnen veranderen.

bell hooks heeft uitgebreid over liefde geschreven, onder andere in haar liefdestrilogie: All About Love, Salvation en Communion. In deze boeken onderzoekt ze hoe liefde een transformerende kracht kan zijn in ons persoonlijke leven, in gemeenschappen en in de strijd voor sociale rechtvaardigheid. Ze nodigt ons uit om liefde niet als iets vanzelfsprekends te zien, maar als iets dat we actief moeten beoefenen – in onze relaties, op het werk en in de samenleving.

Meer over Crystal Hassell

Crystal Hassell is inclusie-expert, theatermaker en trainer met meer dan 15 jaar ervaring in het werken aan rechtvaardigheid en inclusie. Met een achtergrond in Gender and Diversity ondersteunt ze organisaties en onderwijsinstellingen bij het omzetten van intenties naar daadwerkelijke verandering.

Haar werk beweegt zich op het snijvlak van theater, training en consultancy. Ze maakt complexe thema’s als uitsluiting, macht en onbewuste aannames niet alleen inzichtelijk, maar ook invoelbaar en praktisch toepasbaar. Met kritische scherpte en een doortastende aanpak daagt ze haar publiek uit om verder te gaan dan bewustwording en daadwerkelijk in actie te komen. Tegelijkertijd benadert ze deze gesprekken met zorg en betrokkenheid, waardoor er ruimte ontstaat voor reflectie en collectieve verantwoordelijkheid.

Of het nu gaat om een lecture performance, training of lezing – Crystal helpt deelnemers om voorbij individualisme en competitie te denken en te handelen vanuit gedeelde verantwoordelijkheid. Ze maakt het ongemakkelijke bespreekbaar en zet aan tot verandering.

ProgrammareeksWeek Tegen Racisme 2025

Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart organiseren van 17 t/m 22 maart 2025 de 7e editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme (WTR), een programma in aanloop naar de landelijke Demonstratie Tegen Racisme. De WTR biedt een interdisciplinair programma vol theater, film, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Hierbij werken we samen met kunstenaars in allerlei disciplines, maatschappelijke organisaties en stadmakers. Tijdens het festival agenderen we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zo behandelen we onder meer politiek, polarisering, sport, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaatracisme.