Hoe ziet de conservatieve politiek van de toekomst eruit? De nieuwe conservatieven zijn jong, slim, rechts en ze zijn met velen- zo wijst nieuw Europees onderzoek uit. Jonge mensen in het Westen vallen steeds vaker terug op oude waarden die ogenschijnlijk houvast bieden. De club van ‘jong rechts’ groeit ook in Nederland en oude christelijke partijen als de SGP zoeken toenadering tot deze nieuwe, frisse bondgenoten op de rechterflank die zich op hun beurt met trots ‘cultuur-christenen’ noemen. Hoe ziet de gedroomde samenleving van deze jonge conservatieven eruit? Wat gebeurt er als ons land kiest voor een meer conservatieve koers? En wat hebben links en rechts georiënteerde politiek-actieve jongeren met elkaar gemeen?

Over de uitzending

Één ding hebben alle jonge conservatieven gemeen: ze willen een overzichtelijke, nieuwe wereld, die orde brengt in de chaos van alledag en gericht is op behoud. In hun conservatieve wereld van de toekomst willen deze rechtse jongeren hun eigen identiteit veiligstellen en een krachtig tegenwicht bieden aan de – in hun ogen – linkse dominantie in de media, de politiek en het publieke debat. Samen terug naar ‘het fantastische vroeger’ blijkt een lonkend alternatief in tijden van secularisatie, globalisering en migratie…

Wat is de conservatieve visie op de toekomst? VPRO Tegenlicht portretteert Tom de Nooijer, SGP-er en jongste gemeenteraadslid van Oldebroek. De Nooijer zoekt aansluiting bij Forum voor Democratie. “Van oorsprong hoort de SGP bij het CDA en de ChristenUnie, maar die vertolken al lang niet meer hoe wij denken,“ aldus de Nooijer. Het is volgens hem weer hip om rechts te zijn en dat is partij overstijgend.

De nieuw-rechtse beweging bouwt actief aan nieuwe netwerken en schoolt jonge studenten in de conservatieve leer om hun verhaal uit te rollen en een stempel te drukken op de samenleving van morgen. De contouren daarvan worden nu al af en toe zichtbaar, bijvoorbeeld toen een mars van tienduizend aanhangers van de pro-life beweging door de straten van Utrecht trok om tegen abortus te protesteren.

Volgens Robert Lemm, ook wel ‘de fluisteraar van Thierry Baudet’ genoemd, zijn jongeren steeds vaker conservatief. Lemm voorspelt een donkere toekomst voor Europa. Volgens hem staan we op de brokstukken van onze beschaving en wordt het moderne Europa gekenmerkt door migratie en de opkomst van de islam, mede door het verlaten en vergeten van de tradities en het christendom als grondslag. “Het enige wat je kan doen is christen worden”, aldus Lemm.

Met o.a.

  • Tom de Nooijer (SGP-gemeenteraadslid van Oldebroek)
  • Robert Lemm (hispanist, katholiek reactionair denker)
  • Joke van Saane (hoogleraar Zingeving en Leiderschap)
  • Quita Muis (socioloog)
Dit programma is ontwikkeld door
Julia Muller
Programmamaker Onderwijs, Femcity en Inclusieve Stad
De moderator van dit programma is
Bart Krull
Freelance moderator
Mediapartner
ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.