Een school inrichten als festival, een container transformeren tot trefpunt voor stagiairs of samen een circulair paviljoen bouwen om te testen of het nieuwe online leertraject wel vruchten afwerpt. Met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie stelden twintig mbo’s zich vier jaar lang open voor een ontwerpend onderzoek naar hun ideale leeromgeving. Samen met ontwerpers gingen zij op zoek naar toepassingen die de wereld op school verbinden met de wereld daarbuiten. In deze interactieve online talkshow gaan we in gesprek met betrokkenen over de uitkomsten daarvan, en ervaren we hoe nieuwe onderwijsvisies, plekken voor ontmoeting en creatieve werkwijzen bijdragen aan een mbo dat midden in de samenleving staat.

Wat gaan we doen?

We openen de avond met Alida Oppers (Ministerie van OCW) en Syb Groeneveld (Stimuleringsfonds Creatieve Industrie). Met hen gaan we in gesprek over de noodzaak om vooruit te kijken richting een onzekere toekomst en het belang van samenwerking en leren door te doen.

Vervolgens spreken we Anne Geenen, Kim Cornelius en Marc van der Meer over hoe de stad een leeromgeving kan bieden voor nieuwe vormen van werken en leren.

  • Anne Geenen is architect en directeur van Site Practice. Samen met ROC van Amsterdam onderzocht zij hoe de stad een leeromgeving kan zijn waarin het ondernemerschap bevorderd wordt.
  • Kim Cornelius is directeur van Zadkine Beauty&Fashion College en heeft in de afgelopen 9 jaar verschillende vernieuwingstrajecten opgezet in het MBO. In samenwerking met architect Harmen van de Wal e.a. ontwikkelde zij onder andere een nieuwe leeromgeving voor het Zadkine College: bij de Wasserij middenin Rotterdam.
  • Marc van der Meer is gastdocent, adviseur en bijzonder hoogleraar onderwijsarbeidsmarkt aan de Tilburg Law School. Hij reflecteert o.a. op de rol van docenten en ontwerpers bij complexe transitieopgaven in het MBO.

Tot slot zitten we aan tafel met Henk Vermeulen, Roland Pieter Smit en Henk Oosterling over de vaardigheden die nodig zijn om tot een ‘circulair’ lerend ecosysteem te komen en welke kansen en uitdagingen daarbij komen kijken.

  • Henk Vermeulen is voorzitter van het College van Bestuur van NIMETO Utrecht, een MBO vakschool voor creatieve ruimtemakers. Bij de verbouwing van hun vastgoed zet NIMETO de capaciteiten en kwaliteiten van hun eigen studenten en personeel in.
  • Roland Pieter Smit is ontwerper en oprichter van Studio Ro Smit. Als projectleider bij KETTER&co was hij betrokken bij het initiatief het project Land en Hand, dat (V)MBO instellingen en ondernemers verbindt, en samen met hen zoekt naar nieuwe vormen en relaties tussen lokaal vakmanschap en lokale productievormen.
  • Henk Oosterling is filosoof, ecosoof en schrijver van onder andere ‘Waar geen wil is, is een weg’ (2016) en ‘Verzet in ecopanische tijden’ (2020).

Tussendoor is er ruimte voor publiek om vragen te stellen. Reserveer daarvoor een plek via de knop rechtsboven en kijk via zoom.

Dit programma is ontwikkeld door