Met het Actieplan Wooncoöperaties Amsterdam wordt deze vorm van burgerinitiatief volop gestimuleerd. In Amsterdam zijn diverse wooncoöperaties gestart en het aantal bewoners met interesse neemt nog steeds toe. Reden voor !WOON om een handboek wooncoöperaties uit te geven met antwoorden op vragen die veel startende groepen hebben. Tijdens deze avond wordt het handboek gepresenteerd, gaan we in gesprek met diverse initiatieven over de geleerde lessen en bespreken we hoe we dit soort initiatieven nog beter kunnen stimuleren. Laat je inspireren en praat mee!

Let op: Dit programma vindt plaats in New Metropolis Zuidoost – Bijlmerplein 876, 1102MG, Amsterdam.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

In het handboek is veel informatie gebundeld voor mensen die een wooncoöperatie willen starten. Er zijn er verschillende wooncoöperaties uit Amsterdam en daarbuiten geïnterviewd. Zij laten zien wat er allemaal mogelijk is en hoe verschillend zij kunnen zijn. Hiermee krijg je als lezer een beeld van hoe het opzetten van, en uiteindelijk het wonen in, een wooncoöperatie er in de praktijk uitziet.

We beginnen het programma met een vraaggesprek met Clemens Mol en Tessa Buck, auteurs van het Handboek Wooncoöperaties Amsterdam. Clemens en Tessa werken bij !WOON en bieden verschillende scholingen en trainingen aan wooncoöperaties aan.

In het tweede deel komen een aantal initiatieven aan het woord die al gestart zijn met hun wooncoöperatie. Terwijl Copekcabana al een aantal jaren loopt als succesvolle coöperatie ontstaan vanuit een huurdersvereniging, beginnen De Torteltuin, Wooncoöperatie Stroom en Eureka! aan het uitwerken van hun ontwerpen nadat ze alledrie een tender voor hun toekomstige bouwkavels hebben gewonnen. Ondertussen is de bouw van De Warren in volle gang en heeft hun complex op Centrumeiland afgelopen mei het hoogste punt behaald.

Naast praktische informatie laat het handboek ook zien wat de wooncoöperatie te bieden heeft. In de laatste ronde komt de vraag aan de orde hoe we dit soort initiatieven in Amsterdam en Nederland verder kunnen stimuleren. Wat is er nodig om de wooncoöperatie verder te laten groeien? Wat kunnen de gemeente, het Rijk en corporaties doen? Hierover zullen we in gesprek gaan met Aart Cooiman (Specialist Wooncoöperaties bij Rabobank) en Trevor James (Voorzitter Cooplink).