‘Haardiscriminatie’ op de werkvloer komt nog te vaak bij personen van kleur, voornamelijk Zwarte vrouwen. Locks, vlechten en kroeshaar worden gezien als onprofessioneel en als iets wat weggewerkt moet worden voor een sollicitatiegesprek of een eerste werkdag. Dit is een vorm van discriminatie dat vaak over het hoofd wordt gezien. Hoe kan het dat dit anno 2023 nog zo veel voor komt? In Amerika hebben ze in sommige staten de ‘Crown-act’, een wet die specifiek ingaat tegen haardiscriminatie. Moeten we in Nederland ook zo’n wet hebben?

We gaan in gesprek met verschillende experts en ervaringsdeskundigen die hun natuurlijke ‘kroes’ haar met trots dragen en hun eigen ervaringen met haardiscriminatie delen.

DossierInclusieve Stad
Inclusief

Over de sprekers

Shannon Vrede is een creatieveling die zich naast haar werk als marketing creative bij radiozender FunX, bezighoudt met fashion, lifestyle & beauty content. Ook is ze de co-host van de populaire ‘Vrouwen met Saus’ podcast en co-founder van InstaWorthy, een platform voor Nederlandse influencers.

Shuwendly Sophia ook bekend als yams is een creatieve duizendpoot met een passie voor modellenwerk, fashion, lifestyle & sport. Naast zijn werk als marketing & communicatie manager voor 3X3 Unites is hij de oprichter en co-host van “The NEXT Podcast en ‘style creator” voor Zalando.

Janice Odijk heeft onderzoek gedaan naar Black hair bias bij sollicitaties en won daarvoor een David van Lennep-scriptieprijs in 2021. Ook deed ze onderzoek naar innovaties om discriminatie bij sollicitaties tegen te gaan. Ze is gedreven om bij te dragen aan de inclusie van ondervertegenwoordigde groepen in de arbeidsmarkt en in wetenschappelijk onderzoek.

Dit programma is ontwikkeld door
Nerizje Polanco
Stagiair programmamaker De Inclusieve Stad
Nina Herdigein
Stagiair programmamaker Creatieve Industrie