De landen en personen die het minste bijdragen aan klimaatverandering zijn degenen die het meeste last hebben van overstromingen, droogte en andere milieurampen. Wie komt voor hen op bij de volgende klimaattop? Leer meer over wat de Nederlandse onderhandelaars tijdens de aankomende klimaattop aan de orde zouden moeten stellen.

Dit programma bevat conclusies uit de eerder op de avond gehouden rondetafelgesprekken, samen met een reactie van activisten, politici en wetenschappers. Wil je niet alleen luisteren maar ook meedoen aan de rondetafelgesprekken? Geef je dan hier op.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Elizabeth Wathuti is een Keniaanse milieu- en klimaatactivist en was vorig jaar een prominente spreker bij de COP. Zij heeft onder andere het Green Generation Initiative opgericht, dat jonge mensen stimuleert om de natuur in te gaan en op jonge leeftijd milieubewust te leven. Elizabeth maakt zich hard voor milieu en mens en roept aandacht op voor wereldwijde ongelijkheid die vergroot wordt door klimaatverandering.

Aoife Fleming is Camp Youth Leadership and Education Officer bij het Global Center on Adaptation en universitair docent rechten aan de universiteit Leiden. Zij was eerder VN Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling en droeg bij aan de campagne van World’s Youth for Climate Justice. Zij zet zich internationaal in voor klimaatoplossingen en probeert de stem van Nederlandse jongeren in het politieke debat te laten horen.

Pieter Pauw werkt bij het FS-UNEP Centre van de Frankfurt School of Finance and Management, waar hij onderzoek doet en beleidsadvies geeft over internationale klimaatpolitiek en klimaatfinanciering. Hij heeft projecten gedaan in onder meer Nederland, Ghana, Botswana, Kameroen en Zambia, voor opdrachtgevers zoals het UNEP Finance Initiative, het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse zaken, de Wereld Bank, het Wereld Natuur Fonds en de OESO. Hij droeg ook als auteur bij aan het vijfde ‘assessment report’ van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Kamerleden Laurens Dassen (Volt), Suzanne Kröger (GroenLinks) en Christine Teunissen (Partij voor de Dieren), die eerder op de avond ook aanschuiven voor de rondetafelgesprekken, geven hun visie op de aankomende klimaattop. Hoe komt klimaatrechtvaardigheid ook op de politieke agenda te staan en welke verantwoordelijkheid heeft de landelijke politiek?

Het panel van kamerleden wordt uitgedaagd door drie deelnemers van de afgelopen Climate Justice Summer School van ActionAid, waarin de lobby voor klimaatrechtvaardigheid centraal stond. Juanita Hernandez Gonzalez, Sarah Nasrawi en Maxime Verhoeven geven hun pitch waarna het panel kan reageren.

ProgrammareeksGroene Transitie

Hoe geven we praktische invulling aan alle duurzame doelen in de Metropoolregio Amsterdam?