Indonesië is meer dan 400 jaar gekoloniseerd en bezet door Nederland. Toen Indonesië onder leiding van President Sukarno in 1945 haar onafhankelijkheid uitriep, reageerde de Nederlandse overheid met geweld. Daarnaast werd de Indonesische overheid na 1949 gedwongen om de koloniale staatsschuld over te nemen. Dit leidde ertoe dat de jonge Republiek de voormalige bezetter grote sommen geld moest betalen in ruil voor de onafhankelijkheid. Op welke manier hebben de nabestaanden van dit koloniaal geweld geprobeerd hun recht te halen? En op welke manier hebben zij geprobeerd om hun Indonesische perspectief kenbaar te maken en de Nederlandse geschiedschrijving te beïnvloeden? Naast het bekijken van vraagstukken rondom rechtvaardigheid en geschiedenis zal ook gereflecteerd worden op de consequenties van het Nederlands kolonialisme voor Indonesië als land en in hoeverre neo-koloniale invloeden macht uitoefenen.

Programma:
Tijdens het programma praten we oa met yayasan K.U.K.B. die de Nederlandse overheid om herstel heeft gevraagd rondom de misdaden die zijn gepleegd tijdens de zogenaamde “politionele acties.” Daarnaast zullen we kijken op welke manier er is geprobeerd om zichtbaarheid te geven aan een ander narratief en geschiedschrijving rondom de erfenissen en consequenties van het Nederlands kolonialisme voor Indonesië en Internationale vormen van solidariteit. In het tweede gedeelte gaan we in gesprek met een Indonesische journalist, wetenschapper en historicus over de manier hoe Nederland nu omgaat met deze geschiedenis en hoe deze thema’s spelen in Indonesië zelf.

Dit programma is ontwikkeld door
Max de Ploeg
Programmamaker Inclusieve Stad en Projectleider Week Tegen Racisme
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Fitria Jelyta
Journalist and spoken-word artist
ProgrammareeksEmancipating History

Momenteel nemen anti-racisme, dekoloniale en feministische geluiden toe. Maar hoe kunnen we de problemen en uitdagingen van vandaag begrijpen zonder de geschiedenis te kennen en te emanciperen? In de reeks 'Emancipating History' maken we ruimte voor kritische, onderbelichte en vaak verzwegen geschiedenissen. De reeks onderzoekt deze verhalen samen met diverse communities, activisten, initiatieven, onderzoekers en organisaties. Ons doel is om zo tot solidariteit, verbindingen en beter historisch begrip van hedendaagse vormen van ongelijkheid, uitsluiting en neo-kolonialisme te komen.