Indonesië is meer dan 400 jaar gekoloniseerd en bezet door Nederland. Toen Indonesië onder leiding van President Sukarno in 1945 haar onafhankelijkheid uitriep, reageerde de Nederlandse overheid met geweld. Daarnaast werd de Indonesische overheid na 1949 gedwongen om de koloniale staatsschuld over te nemen. Dit leidde ertoe dat de jonge Republiek de voormalige bezetter grote sommen geld moest betalen in ruil voor de onafhankelijkheid. Op welke manier hebben de nabestaanden van dit koloniaal geweld geprobeerd hun recht te halen? En op welke manier hebben zij geprobeerd om hun Indonesische perspectief kenbaar te maken en de Nederlandse geschiedschrijving te beïnvloeden? Naast het bekijken van vraagstukken rondom rechtvaardigheid en geschiedenis zal ook gereflecteerd worden op de consequenties van het Nederlands kolonialisme voor Indonesië als land en in hoeverre neo-koloniale invloeden macht uitoefenen.
Programma:
Tijdens het programma praten we oa met yayasan K.U.K.B. die de Nederlandse overheid om herstel heeft gevraagd rondom de misdaden die zijn gepleegd tijdens de zogenaamde “politionele acties.” Daarnaast zullen we kijken op welke manier er is geprobeerd om zichtbaarheid te geven aan een ander narratief en geschiedschrijving rondom de erfenissen en consequenties van het Nederlands kolonialisme voor Indonesië en Internationale vormen van solidariteit. In het tweede gedeelte gaan we in gesprek met een Indonesische journalist, wetenschapper en historicus over de manier hoe Nederland nu omgaat met deze geschiedenis en hoe deze thema’s spelen in Indonesië zelf.
De financiële voordelen die Nederland met de Indonesische soevereiniteitsoverdracht in 1949 behaalde waren groot. Indonesië werd dan wel politiek onafhankelijk, maar in financieel-economische zin werd de koloniale verhouding geenszins geliquideerd.
Alle lagen van het rechtssysteem praten kolonialisme goed. Dat concludeert Marjolein van Pagee na nadere bestudering van de vonnissen in de reeks Indonesië-rechtszaken. De rechtbank heeft de Nederlandse staat veroordeeld voor gevallen van “buitensporig geweld”, maar acht de Nederlandse aanwezigheid op zichzelf legitiem. ‘De rechtspraak zelf is nog steeds koloniaal.’
Although human rights violations that took place during the colonial period are acknowledged by the payment of damages of Rp.15.25 million to a victim of KNIL troops, the amount is considered disproportionally low in regard of the victim’s life.
75 jaar na de Indonesische onafhankelijkheid is het hoog tijd om de geschiedenis van de Onafhankelijkheidsoorlog te bekijken vanuit antikoloniaal, antikapitalistisch, Indonesisch perspectief. Hiervoor spreek ik met Tatiana Lukman, Indonesische activist en schrijfster. Niet alleen heeft ze veel historische kennis, ook haar eigen familiegeschiedenis is diep vervlochten met de strijd tegen Nederlands kolonialisme en kapitalisme.
What does 75 years of independence mean for Indonesia? And why does the Netherlands not legally recognize 17 August 1945 as the official day on which Indonesia became independent?
David Van Reybrouck De Belg David Van Reybrouck schreef een boek over de geschiedenis van Indonesië. „De dekolonisatie was in Nederlands-Indië veel desastreuzer dan die in Belgisch-Congo.”
Link naar lijst met video's van rapportages en getuigenissen van slachtoffers Nederlands geweld in Indonesia. Verzameld door Yayasan K.U.K.B.
Van de ene op de andere dag veranderde Nederland op 27 december 1949 van een koloniale mogendheid in een bescheiden Europese staat. Vrijwel onbekend is dat Indonesië aan de naoorlogse wederopbouw van Nederland een cruciale bijdrage leverde.