Belangrijke beginselen van het recht zijn objectiviteit, neutraliteit en non-discriminatie. Maar worden deze wel gewaarborgd? Jarenlang onderzoek van hoogleraar transnationale families en migratierecht Betty de Hart laat zien dat dit niet altijd het geval is. Haar onderzoek toont aan dat strenge eisen, controles en stereotypen bepalen welke geliefden samen mogen zijn, en welke niet. En dat wetgeving die bedoeld zou moeten zijn om gezinnen te beschermen, gezinshereniging soms juist bemoeilijkt. Welke nationaliteit je hebt en met wie je samen wilt zijn bepaalt mede of, en in welk juridisch doolhof je terechtkomt. In dit programma gaan we in gesprek over migratiebeleid, liefde en gezinnen: hoe bewijs je liefde of gezinsleven tegenover de staat? Hoe weerspiegelt het Nederlandse rechtssysteem mogelijk diepgewortelde stigma’s? En hoe kunnen we streven naar een meer inclusief en eerlijker migratiebeleid? Deze avond staat in het kader van regulering van liefde, intimiteit en familie.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers

Betty de Hart is hoogleraar transnationale families en migratierecht aan de Vrije Universiteit. Ze doet juridisch, empirisch en historisch onderzoek naar de nationale, Europese en internationale regels waarmee transnationale families te maken krijgen, de visies achter deze regels en de impact op het dagelijks leven van transnationale families. Dergelijk onderzoek streeft naar nieuwe inzichten in de betekenis van nationaliteit en burgerschap

Nina Fokkink is promovendus aan de Amsterdam Centre for Migration and Refugee Law onder supervisie van o.a. Betty de Hart. Haar onderzoek is gefocust op de rol van emoties in procedures tegen schijnhuwelijken.

Atra Hanna is afgestudeerd in Europees recht, en is gespecialiseerd in vreemdelingen- en asielrecht. Voordat zij advocaat werd, deed Atra al werkervaring op binnen het vreemdelingenrecht. Zo heeft zij stage gelopen bij Vluchtelingenwerk, en UNHCR. Ook heeft zij drie jaar bij de IND gewerkt.

Samrad Ghane is klinisch psycholoog, medisch antropoloog en onderzoeker. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van cultuursensitieve GGZ-programma’s voor vluchtelingen en migranten in Nederland. Hij is o.a. verbonden aan de Parnassia groep. In zijn werk komt hij veel in contact met cliënten wiens partner en/of gezin in een ander land verblijven, en waarvan de onmogelijkheid van gezinshereniging een hele zware last is.