Het aandeel hernieuwbare energie stijgt in Europa. Tijdens de COP28 in Dubai is voor het eerst gezegd dat we weg bewegen van fossiele brandstoffen. Ook willen diverse bedrijven van fossiel af, onlangs nog een aantal grote pensioenfondsen. Het gaat alleen niet snel genoeg. Na decennia internationale onderhandelingen zijn er nog steeds geen bindende afspraken gemaakt hoe we afscheid nemen van fossiel. Hernieuwbare energie groeit gestaag, maar zonder een helder plan om van fossiele brandstoffen af te komen gaan we de klimaatcrisis niet oplossen, zeggen experts. Wat is er nodig om het einde van het fossiele tijdperk daadwerkelijk in te luiden? Hoe komen we de komende jaren van fossiel af? En kunnen we wel zonder? En wat voor internationale afspraken hebben we hiervoor nodig?’ Wat kunnen burgers doen om dit te bevorderen? Hoogste tijd voor de volgende stap naar Fossielvrij!

We beginnen het programma met een inleiding door klimaatwetenschapper Marthe Wens (VU Amsterdam) over de noodzaak van de transitie naar een fossielvrije economie.

Daarna volgt een interview met Gillian Cooper (Political Director, Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty) over de Fossil Fuel Non-Proliferation verdrag.

Waarna we in gesprek gaan met Jacco Minnaar (CCO, Triodos), Donald Pols (Directeur Milieudefensie), Kristel Lageweg (Beleidsadviseur Klimaat & Arbeidsmarkt, FNV), Marije Perdon (Manager Communicatie & Public Affairs, MVO Nederland), Martijn Broekhof (Hoofd Klimaat, Energie, Innovatie & Duurzaamheid, Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie) over hoe we de transitie kunnen versnellen.

Met Hilde Stroot (beleidsadviseur klimaatrechtvaardigheid van Oxfam Novib) kijken we naar de impact van het blijven gebruiken van fossiele brandstof op het Mondiale Zuiden.

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Fadoua Alaoui
T.V. Host & dagvoorzitter
ProgrammareeksGroene Transitie

Hoe geven we praktische invulling aan alle duurzame doelen in de Metropoolregio Amsterdam?