Bijna elke week wordt er weer een nieuwe, baanbrekende toepassing van kunstmatige intelligentie gelanceerd. Uitgerekend de creatieve industrie, waarvan juist lang werd gedacht dat ze niets te duchten hadden van denkende machines, staat voor een revolutie. Creativiteit was immers een uiting van menselijke emotie en intuïtie. Maar de resultaten van intelligente tekensoftware als Midjourney en Dall-E en het chatprogramma GPT-3 zijn verbluffend – en dit is pas het begin. Moeten de kunstenaar en ontwerper zich opnieuw uitvinden? Tegelijkertijd kun je je ook afvragen hoe interessant een kunstzinnige of originele creatie is als er geen mens meer aan te pas komt. Want bestaat er überhaupt wel zoiets als originaliteit en dus creativiteit door een machine? En misschien nog wel interessanter is de vraag: kunnen ontwerpers deze technologie inzetten om zélf creatiever te worden?

Het beeld bij dit event is afkomstig van Betterimagesofai.org, een non-profit organisatie die met de verspreiding van gratis beelden wil bijdragen aan een evenwichtige realistische visie op kunstmatige intelligentie.

Meer sprekers worden binnenkort aan dit programma toegevoegd.

Meer informatie over de sprekers

Bas van de Poel is mede-oprichter bij Modem, een design en innovatiestudio in Amsterdam. Dat bureau is zowel een denktank als designstudio en werkt in opdracht van onder andere OpenAI, Google en Nike. In de projecten spelen AI. augmented reality, en ‘immersive’ omgevingen een centrale rol. Bas heeft lezingen gegeven aan topuniversiteiten als Harvard, MIT en Berkeley en was verbonden aan SPACE10, het design- en innovatielab van Ikea waar hij jarenlang creative director was.

Onlangs publiceerde Modem de eerste van een serie longreads over de impact van kunstmatige intelligentie op design: COMPUTER-AIDED DESIGN (PART I) — MODEM (modemworks.com).

Luister een interview met Bas van de Poel in een uitzending van het VPRO-programma Nooit Meer Slapen van 22 maart 2022: Bas van de Poel (designer, kunstenaar) – Nooit meer slapen – VPRO.

Maarten Lamers is assistant-professor aan het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) van de Rijksuniversiteit Leiden. Daar buigt hij zich over de relatie tussen mens en machine – van gaming tot robotica en kunstmatige intelligentie. In zijn onderzoek buigt hij zich over de vraag in hoeverre computers en kunstmatige intelligentie kunnen beschikken over menselijke eigenschappen als creativiteit, emoties en morele afwegingen. Het tijdschrift Vrij Nederland riep hem uit een van ‘de 101 meest inspirerende technerds van Nederland’.

Nadia Piet is Head of Creative Technology bij het internatiopnale ontwerpbureau DEPT Agency. Daarnaast is Nadia oprichter van AIxDesign, een onafhankelijke gemeenschap die focust op het snijvlak van design en AI, machine learning en data. De gemeenschap gelooft dat AI voor iedereen is en concentreert zich daarom op gebruikerservaringen, toegankelijkheid en design (thinking). Een recent project is de ontwikkeling van AI meets Design toolkit die ontwerpers, creatieven en innovatoren helpt om kunstmatige intelligentie op een ‘mensgerichte’ manier in te zetten. Nadia heeft een master in Data-Driven Design aan de HKU.

Wil je meer weten over de AI meets Design toolkit van Nadia Piet, kijk dan hier: AI Ideation Cards – Nadia Piet

Jeroen van der Most maakt kunst met data, algoritmes en artificiële intelligentie. Een terugkerend thema in zijn werk is de vraag waar de grens ligt tussen menselijke creatie en een beeld dat is gegenereerd door kunstmatige intelligentie. Zo gebruikt hij voor Garden Of Aiden (2018) kunstmatige intelligentie om duizenden foto’s van dieren en schilderijen van de oude meesters te analyseren. Op basis daarvan genereerde het algoritme een schilderij met fantasievogels dat oogt als een klassiek doek uit de zeventiende eeuw. In zijn nieuwste werk Quantum Cat combineert hij gebruik van een quantum computer aan kunstm,atige intelligentie. Het werk kwam tot stand tijdens een artist-in-residency bij het lectoraat Responsible IT van de Hogeschool van Amsterdam. Het werk van Jeroen van der Most is aangekocht door diverse musea en werd gepubliceerd in onder meer Art Review, het NRC en het Parool.

Lees een interview met Jeroen van der Most over Quantam Cat: INTERVIEW Kunstenaar Jeroen Van Der Most verkent de ethische dilemma’s van kunstmatige intelligentie

Lukas Völp studeerde in 2022 af aan de Design Academy Eindhoven met The Artifical Self, een video-installatie op basis van kunstmatige intelligentie. Völp onderzoekt met deze interactieve installatie hoe ons zelfbeeld wordt beïnvloedt door kunstmatige intelligentie. Hoe zien we onszelf door het algoritmische filter van technologie? Het (zelf)portret heeft een lange kunsthistorische traditie – van Rembrandt tot fotograaf Cindy Sherman. Meestal wilde de kunstenaar een alternatief beeld van zichzelf geven In de huidige tijd is het portret volledig gedemocratiseerd in de vorm van de selfie. Wat wordt de volgende stap nu het zelfbeeld wordt gegenereerd door kunstmatige intelligentie?

Dit programma is ontwikkeld door
Jeroen Junte
Author, moderator and journalist
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Jeroen Junte
Author, moderator and journalist
ProgrammareeksDesign Digger Live

Talkshow over design van Nederlandse en internationale bodem.