Op 4 mei herdenken we in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren we de vrijheid. Maar over welke slachtoffers hebben we het dan precies? En wiens vrijheid vier je eigenlijk, als nog zovelen onvrij zijn?
Tijdens dit programma bekijken we de concepten ‘herdenking’ en ‘vrijheid’ door de lens van verschillende culturen, tradities en perspectieven. Door bekend te raken met de manieren waarop Nederlanders met uiteenlopende roots omgaan met pijnlijke geschiedenis en collectieve verwerking, kunnen we samen beter, respectvoller en inclusiever leren herdenken.
Over de sprekers
Jerry Afriyie is dichter, opiniemaker en mensenrechtenactivist en zet zich voornamelijk in tegen racisme en discriminatie. Hij is mede-oprichter van onder andere de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, stichting Nederland Wordt Beter en Soul Rebel Movement. Ook startte Jerry samen met Pakhuis de Zwijger de beweging Wit Aan Zet. Daarnaast is Jerry mede-organisator van Dag van Empahtie op 3 mei, wat dit jaar voor de tiende keer wordt georganiseerd.
Lara Nuberg schrijft, spreekt en maakt (audio)verhalen over koloniale geschiedenis en identiteit. Haar werk is onder andere te vinden in Het Parool, de Volkskrant, Moesson, VPRO Gids en op NPO Radio 1. In december 2020 verscheen bij Rose Stories het boek In haar voetsporen, dat Lara schreef samen met de Indonesische schrijver Lala Bohang. Het boek won eerder in Engelse uitgave de Ranald MacDonald award. Momenteel werkt Lara bij Das Mag aan haar debuutroman Gado gado wat is geïnspireerd op haar eigen zoektocht naar identiteit en thuishoren.
Job Cohen is onder meer voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei Comité en Cedris, landelijke vereniging voor sociale werkgelegenheid en reïntegratie. Voorheen was hij burgemeester van Amsterdam, Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van de PvdA en staatssecretaris van Sociale Zaken en Justitie.
Kenneth Vers Babel is Afro-theoloog, geestelijk verzorger en directeur van Paradigma Spiritual Counseling, Consulting & Coaching. In die hoedanigheid verdiept hij zich al vele jaren in de winticultuur en -religie.
Over de moderator
Evita de Roode is een Rotterdamse presentator, moderator en programmamaker. Voorheen organiseerde zij de Nationale Jongerenherdenking en presenteerde zij onder meer het muziekfestival Motel Mozaïque en de Kunstbende. Ook is Evita docent Leisure & Eventmanagement bij de Willem de Kooning Academie.