Kunstmatige intelligentie (AI) is overal, ook in de architectuur. We kunnen er niet meer omheen. Of het nu gaat om het vereenvoudigen van ontwerpprocessen, het verduurzamen van gebouwen, of het bedenken van slimme plattegronden: AI lijkt enorme kansen te bieden voor architecten, stedenbouwers en ontwerpers. Maar is dat wel echt zo? Zijn we niet te enthousiast over wat in de kern gewoon een geavanceerd algoritme is? Welke voordelen brengt kunstmatige intelligentie ons in de architectuur en stedenbouw? En misschien nog belangrijker: wat verliezen we onderweg? Kunnen we de menselijke maat behouden én tegelijkertijd de efficiëntie verhogen?

Over het programma

Aan de hand van de tentoonstelling van Tangram Architecten: Onmetelijk Belangrijk duiken we dieper in de wereld van AI en de gebouwde omgeving en verkennen we samen met architecten, onderzoekers en stedenbouwkundigen de impact van AI op de architectuur en stedelijke ontwikkeling. We duiken in inspirerende projecten waarin algoritmes en data een cruciale rol spelen. Tot slot, bespreken we de ethische en creatieve uitdagingen die gepaard gaan met de integratie van AI in het ontwerp van de toekomst.

Over de sprekers
Amy Sterrenberg is promovendus met een achtergrond in computationeel ontwerp, architectuur en engineering, met een sterke focus op AI en duurzaamheid. In juli 2023 behaalde ze haar MSc in Bouwtechnologie en haar afstudeerscriptie over generatieve AI voor multi-objectieve optimalisatie van constructies werd genomineerd voor twee prestigieuze prijzen. Amy hoopt op een toekomst waarin er een Chat GPT-variant voor de bouwsector bestaat. Tijdens dit programma zal ze meer vertellen over deze innovatieve ontwikkelingen.

Bart Mispelblom Beyer is architect en stedenbouwkundige en medeoprichter van TANGRAM Architekten en Stedelijk Landschap. TANGRAM architecten richt zich op bouwen met zachte waarden, die in huidige AI-systemen vaak lijken te verdwijnen. Met de tentoonstelling Onmetelijk Belangrijk pleitte hij daarom voor een dialoog over een toekomst waarin architectuur en kunstmatige intelligentie in harmonie samengaan, waarbij zowel meetbare als ogenschijnlijk onmeetbare waarden een rol spelen.

Ron Bakker is medeoprichter van het architectenbureau PLP Architecture en auteur van het boek Smart Buildings. Als architect heeft hij talloze prijzen gewonnen voor zijn innovatieve ontwerpen, waaronder voor The Edge, het duurzaamste kantoorgebouw ter wereld van 2016. In dit programma vertelt Ron meer over hoe kunstmatige intelligentie en de toepassingen daarvan een rol spelen in zijn dagelijkse werk.

Gideon Maasland is directeur en architect bij architectenbureau MVRDV en heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontwerp van The Valley, een 75.000 m² groot mixed-use gebouw op de Zuidas. Voor dit project is onder andere gebruikgemaakt van AI om de hoeveelheid zonlicht op de balkons te berekenen en te optimaliseren, zodat de zoninval in de appartementen maximaal benut kan worden. Tijdens deze avond zal Gideon ons meer vertellen over de rol van AI in zijn vakgebied en hoe het zijn werk als architect beïnvloedt.

ProgrammareeksTech for Society

Don’t panic! Maar kunstmatige intelligentie werkt voor de politie, de belastingdienst en op de nieuwsredacties, robots bevolken onze productielijnen en onze telefoons registreren elke stap. In de coronacrisis zijn we afhankelijker dan ooit van datacenters en elektriciteitsvoorziening, kortom de toekomst is nu. Van wie zijn deze vitale netwerken? En hebben we nog voldoende grip op de digitale wereld? In Tech for Society bevragen en onderzoeken we de impact van technologie op onze open samenleving.