Moslimvrouwen, er wordt vaker over hen gepraat dan met hen. Geert Wilders fantaseert over een land zonder hoofddoeken, het heersende beeld over de hoofddoek valt nog steeds onder de noemer ‘onderdrukking’ en in mainstream media blijkt er maar één soort moslima te zijn. Voortdurende stereotypering die verveelt en uitnodigt tot een ander geluid. Een programma over de hijab vanuit geleefde ervaringen en voorbij misplaatste beeldvorming.

Ben je benieuwd naar meer verhalen van deze vrouwen, ga dan naar https://www.ebru-aydin.net/hijabverhalen

Uit onderzoek door Motivaction blijkt dat het overgrote deel (93%) van de hoofddoekdragende moslimvrouwen in Nederland dit met trots draagt. Welke verhalen weerspiegelen deze trots? Wat betekent de ‘hijab’, ofwel hoofddoek, voor de vrouwen die deze dragen? En hoe bepaalt dit de manier waarop zij willen, mogen en kunnen bewegen door de samenleving? Met de inspirerende fotoserie ‘Hijabverhalen’ gaat fotograaf Ebru Aydin op zoek naar een antwoord op deze vragen. In dit programma praten we verder over de serie, mét de vrouwen die er onderdeel van zijn.

Afgelopen zomer ging Ebru op stap met haar camera en een tas vol gekleurde stoffen door heel Nederland. Met als missie: het portretteren van vrouwen met een voor hun bijzondere hijab, de stoffen van haar creatieve moeder dienend als achtergrond. Het resultaat is een rijkdom en verscheidenheid aan doeken, vrouwen en verhalen die de gelaagdheid van de hijabdragende moslimvrouw in Nederland zichtbaar maken.

We bieden ruimte om te spreken over de hijab vanuit geleefde ervaringen en voorbij misplaatste beeldvorming. We spreken over hoe moslimvrouwen elkaar kunnen versterken en supporten in hun verschillen als overeenkomsten. Bereid je voor op een openhartig gesprek over persoonlijke hijabjourneys, representatie en zusterschap onder leiding van moderator Hajar Fallah. Aanvullend luister je naar een voordracht door spoken word artiest Maame Hammond. De 14-jarige violiste Azra Güngören sluit de avond muzikaal af. (Tekst door Jasmin Sharif)

Ebru Aydin is de maker van de fotoserie Hijabverhalen. Daarnaast is zij docent in het hoger onderwijs en zijn de thema’s empowerment, identiteit en inclusie haar tweede taal. Ze is moderator en actief bij Wij Blijven Hier!

Hajar Fallah is specialist in mensenrechten en zet haar krachten in bij WOMEN Inc. als expert beeldvorming in de media en programmamaker. Ook is ze actief bij vrouwencollectief S.P.E.A.K. en kun je haar kennen als voormalig podcaster van Fufu & Dadels. “Al zet je me op een berg waar niemand mij kent, dan draag ik alsnog een hoofddoek”

Handenur Taspinar is coördinator en vestigingsmanager bij IMC Weekendschool op vestiging Rotterdam Zuid en afgestudeerd antropoloog en jurist. Daarnaast zet zij zich jarenlang in voor verschillende projecten voor moslimstudenten op lokaal, nationaal en internationaal niveau. “De onzichtbare kant van de hoofddoek, het spirituele, ik investeer liever daarin”

Maame Hammond is eveneens bekend onder de naam verwoorddingen, waarmee ze doet waar ze goed in is: dingen verwoorden. Ook is ze goed in het ondersteunen van docenten in hun lesgeven als coach en trainer en werkt zij als orthopedagoog, naast simpelweg proberen te ‘zijn’. “Uiteindelijk is het denk ik ook belangrijk wat er achter je uiterlijke gedragingen zit en dat herken je niet altijd aan de buitenkant.”

Ihaab Souissi is programmasecretaris en gespecialiseerd in Health & Life Sciences. “De hoofddoek heeft mij nog nooit belemmerd in het bereiken van mijn doelen, maar de associaties of vooroordelen van mensen kunnen mij soms wel belemmeren”

Honorata Ndirampeza is adviseur bij Hussein Foundation, een stichting – vernoemd naar haar zoon – die zich inzet voor de oprichting en bouw van een weeshuis in Burundi. Ze is een rijke verhalenverteller en de toekomstig directrice van het weeshuis. “Dit is wat we dragen in mijn eigen land. Ik kan dan mijn identiteit laten zien”.

Yasmina el Hilali is docent Engels in Amsterdam-West. Ze rondde haar masters af in Engelse literatuur en educatie. “Ik hoef niet Marokkaans of Nederlands te zijn, ik kan gewoon moslima zijn.”

Azra Güngören is 14 jaar en komt uit Rotterdam. Ze zit in de derde klas van de middelbare school. Azra speelt al vier jaar viool met veel passie.