De Stad

Het Startersdilemma

Welke kansen hebben starters op de woningmarkt en welke invloed heeft je studielening hier op? Een guide voor starters naar de woningmarkt.
maandag 17 sep 2018, 20.00
ma 17 sep 2018, 20.00
IJ Zaal

De studielening: 0,00% rente en geen BKR-registratie. Wat? Je moet wel gek zijn om niet te lenen onder deze voorwaarden en veel studenten maken hier dan ook gretig gebruik van. Echter bij het aantreden op de al zo moeilijke woningmarkt realiseren veel studenten zich niet dat de hoogte van je studieschuld enorme gevolgen heeft voor de hoogte van je hypotheek. Hierdoor is de kans op een koopwoning vrijwel nihil. Welke voor- en nadelen kleven er aan de studielening? En op welke manier kunnen studenten en starters hun kansen op de woningmarkt vergroten? In gesprek met onderzoekers, bankwezen en woonorganisaties presenteren wij een guide voor starters naar de woningmarkt.

Geen stufie meer, een aangekondigde verhoging van de rente op de studielening en onbetaalbare woningen. Is er nog hoop voor starters op de woningmarkt?

  • Een studielening lijkt in eerste instantie onschuldig, maar kan grote consequenties hebben voor de verdere ontwikkeling van je leven. Tom van den Brink is voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg en deed onderzoek naar de invloed van je studieschuld op de hoogte van je hypotheek. Hij vertelt hier tijdens deze avond meer over.
  • Elk jaar worden er steeds grotere bezuinigingen doorgevoerd in het onderwijs, waardoor studenten steeds met hogere lasten worden opgezadeld. Lenen wordt het nieuwe sparen. John van Harten is algemeen bestuurslid van de Landelijke Studentenvakbond en  portefeuillehouder Huisvesting. Hij gaat in gesprek over de huidige ontwikkelingen voor studenten en starters.
  • Maar zijn starters dan helemaal kansloos op de woningmarkt of zijn er ook nog andere oplossingen? Stadgenoot pleit voor een andere manier voor het toekennen van woningen, waardoor woonruimte gegarandeerd is, mits je bereid bent mee te veranderen als de omvang van je portemonnee of huishouden daar aanleiding toe geeft. Strategiemanager bij Stadgenoot Perry Hoetjes vertelt ons meer over welke manieren van passend wonen kansen biedt voor starters op de woningmarkt.
  • Wat zijn de verwachtingen voor de huizenmarkt de komende jaren en hoe kunnen starters zich het beste positioneren op deze markt? Nic Vrieselaar is econoom bij de Rabobank en doet onder andere onderzoek naar de ontwikkeling van starters op de woningmarkt en vertelt ons hier meer over.
maandag 17 sep 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 70 mensen waren aanwezig