Het wordt natter in onze steden, en heter. Extreem weer wordt ‘het nieuwe normaal’. Kunnen gebouwen helpen om water op te vangen en nuttig te gebruiken? Of om koelte te bieden? Doe mee aan een bijzonder gesprek over de klimaatbestendige stad, aan de hand van 5 ontwerpstudies voor Amsterdam, Rotterdam en Zwolle.

De mens schuift het aanpakken van lastige vraagstukken graag voor zich uit. Dat doen we met klimaatadaptatie ook al een tijdje. Laten we dat vanaf vandaag eens anders gaan doen, was de gedachte achter de studie ‘Stad x klimaat’. En laten we nu eens niet alleen naar de openbare ruimte kijken, maar naar de gebouwen. Neem nou de sociale huurwoningen: daar hebben we er ruim 2,2 miljoen van. Kunnen we die een voortrekkersrol geven in het klimaatbestendig maken van Nederland?

Om te onderzoeken wat hierin de mogelijkheden zijn, hebben de ontwerpende disciplines, gemeenten, corporaties en waterbouwkundig ingenieurs samengewerkt in de ontwerpverkenning ‘Stad x klimaat’. Zij hebben visies, integrale ontwerpen en stappenplannen ontwikkeld voor klimaatbestendige gebouwen en hun directe omgeving.

De resultaten worden tijdens deze avond getoond en besproken door een expertpanel met o.a. meteoroloog Gerrit Hiemstra en algemeen directeur Aedes Jeroen Pepers. Daarnaast wordt het boek ‘Stad x klimaat’ gepresenteerd waarin de resultaten zijn gebundeld.

Dit programma is ontwikkeld door
Thomas van de Sandt
Programmamaker Duurzame Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Susanne Heering
Moderator