Het Communistisch Manifest: onmisbaar op de boekenplank van iedere revolutionaire denker en één van de invloedrijkste teksten in de wereldgeschiedenis. Ruim 175 jaar geleden, in 1848, kwam het werk van Friedrich Engels en Karl Marx uit. Hun oproep tot de omverwerping van het kapitalistische systeem suddert nog altijd door in hedendaagse socialistische en ecologische bewegingen. Jacobin Nederland bracht dit befaamde Manifest opnieuw uit en voorzag het van context en toelichting. Met eigentijdse en kritische essays van Grace Ndjako, Harriët Bergman en Reijer Hendrikse over de Zwarte Radicale Traditie, klimaatrechtvaardigheid en doorsluimerend feodalisme. Aan de hand van deze nieuwe uitgave gaan we in gesprek: waarom is dit manifest zo relevant?



Over de sprekers

Helmer Stoel is filosoof, schrijver, en oprichtend redacteur van Jacobin Nederland. Hij promoveerde in Padua en Frankfurt am Main op de jonge Marx en democratie. Momenteel is hij onderzoeker aan het Centre Marc Bloch in Berlijn. Zijn onderzoek richt zich op kritische theorie, marxisme en politieke ecologie.

Harriët Bergman is filosoof en activist. Ze promoveert aan de Universiteit Antwerpen op lessen die de klimaatbeweging kan leren van andere strijden voor sociale verandering, en onderzoekt daarom onder andere politieke emoties, privilege, groen kolonialisme en klimaatrechtvaardigheid. Ze is betrokken bij verschillende klimaatgroepen en bij trainerscollectief Stroomversnellers. Ze schrijft voor Hard//hoofd en Jacobin.

Reijer Hendrikse is postdoctoraal onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij doet onderzoek naar de groeiende voetafdruk van techbedrijven in de financiële centra van de Benelux. Daarnaast publiceert hij regelmatig over mutaties in het kapitalisme, neoliberalisme en de plek van Nederland in het wereldsysteem, onder andere in Jacobin.

Grâce Ndjako is filosoof, auteur en vertaler. Ze is promovendus Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft voor media als Dipsaus Podcast, de Nederlandse Boekengids, dig en Hard//hoofd. In 2022 verscheen haar Nederlandse vertaling van Aimé Césaires Discours sur le colonialisme. Het afgelopen jaar vertaalde ze de gedichten van Nele Marian.

Gustaaf Peek debuteerde met de roman Armin, waarna Dover volgde. Voor zijn roman Ik was Amerika ontving hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs en de F. Bordewijk-prijs. Godin, held was DWDD Boek van de Maand en haalde de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Zijn scenario voor de speelfilm Gluckauf werd bekroond met een Gouden Kalf. Ook schreef hij het pamflet Verzet! en publiceerde hij de historische roman A.D.

Met muzikale intermezzi van:

Lisa Rooijackers schrijft gedichten, verhalen, recensies, essays en muziek. Haar werk verscheen onder meer in Het Liegend Konijn, De Revisor, Kluger Hans, DW B en De Internet Gids. Met haar poëzie en liedjes is ze te horen op verschillende literaire en culturele podia.