In artikel 1 van de Nederlandse Grondwet staat dat “…discriminatie op basis van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, niet is toegestaan.” Helaas komt discriminatie en uitsluiting op basis van bovengenoemde kenmerken nog veel te vaak voor in de Nederlandse maatschappij. Wat kun je zelf doen als je het slachtoffer bent van discriminatie en uitsluiting? Hoe ondersteun je in zo een geval als bijstander het slachtoffer? Bij welke instanties kun je terecht als je een melding wilt doen?

DossierSamen Tegen Racisme
Inclusief

Programma:

Tijdens de interactieve workshop leren deelnemers racisme en discriminatie (h)erkennen, gaan deelnemers aan de hand van waargebeurde casussen die gemeld zijn bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam, dieper in op verschillende vormen van alledaags racisme en discriminatie en wordt er stilgestaan bij hoe het voelt om racisme en discriminatie te ervaren, zowel als slachtoffer en als bijstander. Tot slot, geven we je graag praktische tips mee; wat je kunt doen als je zelf slachtoffer bent geworden of wat je kunt doen als je ziet dat iemand slachtoffer is geworden van racisme of discriminatie. Deze workshop is een samenwerking tussen Humanity in Action Nederland en Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam en Bureau Tw!st in het kader van de Week tegen Racisme.

Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, wacht niet te lang en meld je op tijd aan!

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
ProgrammareeksWeek Tegen Racisme 2023

Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart organiseren van 13 t/m 16 maart 2023 de 5de editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme (WTR), een programma in aanloop naar de landelijke Demonstratie Tegen Racisme. De WTR biedt een interdisciplinair programma vol theater, film, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Hierbij werken we samen met kunstenaars in allerlei disciplines, maatschappelijke organisaties en stadmakers. Tijdens het festival agenderen we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zo behandelen we onder meer politiek, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaatracisme.