Aanvankelijk waren het Joodse vluchtelingen die nergens welkom waren in Europa en in Nederland. Zij werden uiteindelijk vervolgd en vermoord door het extreemrechts fascisme. Vandaag de dag zijn we getuigen van een decennialange verschuiving waarbij het niet Joden, maar vooral moslims zijn die stelselmatig gestigmatiseerd worden met als doel hen te weren als vluchtelingengroep. Hierbij wordt de Joodse holocaust misbruikt door extreemrechtse partijen om moslims te weren of de genocide in Gaza goed te praten. De film Hajo, een Joodse vluchteling volgt het bijzondere verhaal van Hajo Meyer. Over hoe een veertienjarige Joods-Duitse jongen zijn leven in Nederland doorbrengt waarbij Nederland de grenzen aanvankelijk had gesloten voor de vluchtelingen uit Duitsland. Maar na de Kristallnacht, november 1938, mochten 1500 Joodse kinderen met kindertreinen naar Nederland komen waaronder Hajo. Zijn ervaring als vluchteling in Nederland heeft een grote impact gehad op de rest van zijn leven, waarbij hij door zijn ervaring zich ook uitgesproken inzet tegen o.a. het zionisme en moslimhaat. Na de film gaan we in gesprek met filmmaker Jacqueline de Bruijn, een Ander Joods geluid en Meld Islamofobie. Doel van het nagesprek is om te reflecteren over de manier waarop de Holocaust misbruikt wordt om moslims en vluchtelingen te stigmatiseren, en ook de manier waarop iedereen die opkomt voor de rechten van de Palestijnen, inclusief Joden, bestempelt worden als antisemitisch.

Over de sprekers

Jaap Hamburger is Voorzitter Een Ander Joods Geluid, een groep die is ontstaan uit onvrede over de wijze waarop debat en meningsvorming over Israël in Joodse kring plaatsvinden.

Jacqueline de Bruijn is opgeleid als politicoloog en communicatiewetenschapper, met als specialisatie de Nederlandse berichtgeving over Israël en Palestina. Na haar studie is ze in de media gaan werken als verslaggever en regisseur. In 2001 heeft ze het productiebureau Sjakmo opgericht. Via dit bureau zijn meerdere documentaires en videoproducties gemaakt waaronder ook de documentaire Hajo, een Joodse vluchteling.

Rahma Bavelaar is antropoloog en de huidige voorzitter van Stichting Meld Islamofobie. Meld Islamofobie is een onafhankelijk, door vrouwen geleid burgerinitiatief, dat voor het eerst islamofobie in Nederland in kaart brengt met structurele data. Het project kwam tot stand in 2015, toen het team een sterke toename in geweldplegingen tegen moslims waarnam in de nasleep van de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs. Deze incidenten stonden niet op zichzelf maar werden gelegitimeerd door de toenemende stigmatisering van moslims in het politieke en mediadiscours.

Chris Kaspar de Ploeg (moderator) is programmamaker en onderzoeksjournalist, en publiceerde in onder meer Follow the Money, de Groene Amsterdammer en OneWorld. Hij schreef het boek Oekraïne in het Kruisvuur en is medeoprichter en kernorganisator bij Aralez, een grassrootsorganisatie voor dekolonisatie, en bij Arts of Resistance, een coalitie die een brug slaat tussen sociale bewegingen en de kunsten. Momenteel werkt Chris aan een boek, over kolonialisme en de Tweede Wereldoorlog, dat na de zomer zal uitkomen bij Starfish Books.

ProgrammareeksJustice for Palestine

The Justice for Palestine series will focus upon the broader historic- and present-day context of colonisation, apartheid and military occupation that preceded the horrific October 7th attacks and the relentless bombardments of the Gaza strip that followed. By starting these dialogues, we aim to focus on envisioning sustainable solutions for justice, equality and peace in Historic Palestine for all people who are living there.