Na het ‘succes’ van Qatar wil de FIFA nu het mannen WK van 2034 aan Saudi Arabië toewijzen. De voetbalbond wordt sinds dit jaar gesponsord door het staatsoliebedrijf Saudi Aramco. De FIFA is niet de enige voetbalbond met lucratieve fossiele deals: de UEFA wordt gesponsord door een luchtvaartmaatschappij Qatar Airways,en de KNVB door de grootste fossiele bank van Nederland, ING. Tegelijkertijd zorgen extreme hitte en enorme hoeveelheden regen ervoor dat voetballers en voetbalvelden flink te lijden hebben onder de klimaatcrisis. Het voetbal wordt bedreigd door de klimaatcrisis en laat zich volgens critici gebruiken door grote vervuilers om aan hun reputatie te werken. Steeds meer spelers komen echter in opstand tegen fossiele deals. Hoe doen ze dat? Waar lopen ze tegenaan in de voetbalwereld? Wat kunnen ze leren van de strijd tegen tabaksreclame in de sport? Na het programma kijken we samen naar de wedstrijd van de Nederlandse mannen tegen Bosnië Herzegovina.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers

Andrew Simms is klimaatactivist, directeur van het New Weather Institute en campagneleider van de Badvertising-campagne, dat zich inzet voor een verbod op advertenties voor fossiele producten, o.a. in de sportwereld. Hij is auteur, o.a. van het boek Badvertising, dat gaat over de negatieve impact van (fossiele) reclame en de succesvolle campagne tegen tabaksreclame.

Tessel Middag speelt voor Rangers FC in Glasgow, Schotland. Ze is 44-voudig international. Ze was één van de initiators van de campagne van voetbalsters tegen de deal tussen FIFA en Saudi Aramco. Naast haar voetbalcarrière studeerde ze af als historicus, met scripties over de geschiedenis van het vrouwenvoetbal. Ze is eveneens actief voor de Schotse voetballersvakbond, Fossil Free Football en Common Goal.

Floor Beuming is coördinator Midden Oosten en Noord-Afrika bij Amnesty International Nederland. Ze werkte eerder in Jemen, Sudan en Sri Lanka. Amnesty voert campagnes gericht op grote sportevenementen, zoals de WK’s in Qatar in 2022 en Saudi Arabië’s kandidatuur voor 2034.

Jeanet van der Laan is lid van de Raad van Commissarissen van Sparta. Ze speelde 29 interlands voor het Nederlands elftal en werkte als analist voor de NOS. Daarnaast was ze kamerlid voor D66 en wethouder en gemeenteraadslis in Lisse. Dit jaar was ze kandidaat voor het voorzitterschap van de KNVB.

Bart Verheggen is wetenschapper en werkt bij het KNMI, waar hij verantwoordelijk is voor klimaatcommunicatie. Daarnaast is hij docent op het Amsterdam University College. Eerder werkte hij ook voor RTL Nieuws als klimaatspecialist.

Matthijs van Dam is onderzoeksjournalist op de sportredactie van Trouw. Hij won de Loep en de Nederlandse sportpersprijs voor zijn onderzoek naar de werkomstandigheden van arbeidsmigranten in Qatar. Op dit moment doet hij onderzoek naar de invloed van Saoedi Arabië op de sport.

Frank Huisingh is oprichter van Fossil Free Football, een club voetbalfans die campagne voeren tegen fossiele sponsoren in het voetbal. Met andere partners, waaronder het New Weather Institute, won Fossil Free Football een zaak tegen de organisatoren van het WK in Qatar, die het toernooi onterecht “klimaatneutraal” hadden genoemd. Nu voert Fossil Free Football o.a. campagne tegen de deal tussen FIFA en Saudi Aramco. Hiervoor werkte hij bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Suse van Kleef
Freelance (sport)journalist
Mediapartner